"Yra du pirmalaikių rinkimų variantai. Vienas iš jų - savo valią pareiškus valstybės vadovui. Nemanau, kad ši galimybė tikėtina. Kur kas realesnis variantas - Seimo sprendimas rengti pirmalaikius rinkimus, kuriam priimti reikia 3/5 parlamentarų balsų. Vadinasi, reikia beveik visų politinių jėgų sutarimo šiuo klausimu", - teigė politologas.

A. Lukošaičio nuomone, svarbiausias žodis svarstant pirmalaikių Seimo rinkimų klausimą būtų Darbo partijos. Jo teigimu, ūkio ministro Viktoro Uspaskicho vadovaujama partija šiandien turi pagrindo teigiamai vertinti priešlaikinių rinkimų idėją.

"Manau, Darbo partija rimtai svarstytų variantą, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai būtų rengiami kartu su savivaldybių tarybų rinkimais. Toks variantas - labai tikėtinas", - tvirtino A. Lukošaitis.

Pasak jo, jeigu būtų nuspręsta rengti pirmalaikius rinkimus, pagrindinis klausimas būtų - ar jie reikštų vadinamųjų tradicinių partijų sugrįžimą? Atsakymas į šį klausimą aiškėtų matant, su kokiu "bagažu" griūtų dabartinė Vyriausybė.

"Rimčiausia, solidžiausia opozicinė jėga šiandien yra konservatoriai. Jų nuostatos - aiškios. To negali pasakyti apie liberalcentristus. Labai svarbu, kad aiškią, principinę poziciją dabartinių įvykių atžvilgiu turėtų socialdemokratai. Jei tas principingumas - kurio, beje, pirmiausia stinga Premjerui Algirdui Brazauskui - išryškėtų, manau, kiti rinkimai taptų kova tarp dviejų stovyklų - idėjiškai atpažįstamų politinių jėgų ir tų, kurios elgiasi kaip plebėjai ir populistai", - sakė politologas.

Anot A.Lukošaičio, jei principingumo stokojančios tradicinės partijos artimiausiu metu neįrodys turinčios politinį stuburą, tolydžio augs Darbo partijos ir liberaldemokratų reitingai.

"Dabartinis chaosas yra labai palankus liberaldemokratams kalbėti apie netvarką, neveiklią sistemą, Prezidento galių didinimą ir visas tas blogybes, kurias per praėjusius rinkimus linksniavo ir Darbo partija. Jei užsitęs chaosas, jame bus girdėti du "ruporai" - liberaldemokratų ir Darbo partijos", - pažymėjo A. Lukošaitis.

Jo žodžiais, rimtų alternatyvų dabartinei valdančiajai daugumai, kurios dar nebūtų aptartos, paprasčiausiai nėra. Realiausia alternatyva, pasak jo, būtų "vaivorykštės" koalicija. Politologo teigimu, tikėtina, jog mintis apie "vaivorykštės" koaliciją dar nepalaidota, tačiau, ją sudarius, prieštaravimų valdžioje ne sumažėtų, bet padaugėtų.

A.Lukošaičio požiūriu, įmanomos ir dvi mažumos vyriausybės - arba sudaryta centro kairės jėgų - be Darbo partijos - su liberaldemokratais, arba konservatorių, liberalcentristų ir Naujosios sąjungos. Tokios koalicijos Seime turėtų tik iki 55 atstovų. Anot A.Lukošaičio, mažai tikėtina, kad dėl šių dviejų galimybių būtų rimtai diskutuojama.

"Kai rinkimų rezultatai sukuria tokias sudėtingas situacijas, kaip po pastarųjų Seimo rinkimų, geriausia iš karto leisti dirbti mažumos vyriausybei. Po rinkimų ne visai juokais siūliau, kad būtų leista valdyti Darbo partijai. Ji taip stipriai "mušėsi į krūtinę", norėdama parodyti savo sugebėjimus. Reikėjo jai leisti juos parodyti. Galėjo valdyti vieni - galbūt tada būtų labiau išryškėjusi alternatyva šiai partijai. Dabar, matyt, jau būtume turėję kitą Vyriausybę. Tačiau žinodami, koks valdžios troškulys kamuoja mūsų politikus, neturėtume stebėtis, kad šio varianto buvo atsisakyta", - svarstė politologas.

Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma. Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mindaugas Jurkynas teigia, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai kol kas nelabai tikėtini.

"Pirmalaikiai rinkimai priklauso nuo prezidento reakcijos į jo kalbos politines pasekmes. Pats prezidentas paleisti Seimo negali, bet jei pareikštų, jog nemato darbingo ir atsakingo Seimo, tai reikštų dviejų institucijų bendradarbiavimo aklavietę. Tada išeitis galėtų būti pirmalaikiai rinkimai", - pirmadienį Eltai sakė M. Jurkynas.

Politologo požiūriu, pirmalaikiai rinkimai gali būti naudingi Liberalų demokratų partijai (LDP), kuri laikosi atokiau nuo politinių kovų ir tik laido kritikos strėles "į kairę ir į dešinę".

"Nepanašu, kad Tėvynės sąjungai bei Liberalų ir centro sąjungai pirmalaikių rinkimų atveju pavyktų surinkti pakankamai balsų, kad galėtų formuoti naują daugumą. Nuomonių apklausos rodo, jog rinkėjai dar neskuba teisti valdžios. Be to, LDP, stovinti nuošaly - toliau nuo pagrindinių konfliktų - ir kritikuojanti abi konfliktų puses, gali gauti daugiau balsų nei per praėjusius Seimo rinkimus. Liberaldemokratai gali sėkmingai mobilizuoti rinkėjus "vėl korumpuoto ir besipjaunančio klano" metaforomis", - teigė politologas.