Pasitiko V. Adamkus ir A. Butkevičius

Lenkijos prezidentą Kaune pasitiko kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Iškilmėse dalyvauja ir premjeras Algirdas Butkevičius, kruis dėl šio įvykio specialiai paleitė darbotvarkę.

Beje, atvykęs į Kauną premjeras žadėjo iki 13 val. grįžti į Seimo posėdį, kur bus sprendžiamas pavardžių originaliais rašmenimis rašymas. Tačiau paaiškėjo, kad šis klausimas buvo atidėtas.

"Dėkoju už jūsų indėlį į mūsų šalių bendradarbiavimą. Tikiuosi ir toliau skatinsite, ypač jaunimo, dialogą", - kalbėjo A. Butkevičius.

"Lietuvos ir Lenkijos santykiai ypatingi - artimiems bičiuliams būdingas emocinis ryšys, bendra istorija", - kalbėjo VDU rektorius Zigmas Lydeka.

"Džiaugiuosi šiuo įvertinimu, kuris teko tikram Lietuvos draugui", - prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžius perdavė jos patarėjas.

Priminė lietuviškas šaknis

Savo kalbą B. Komorowskis pradėjo primindamas šaknis.

"Kai kam tai nepatiko, kad prezidentas nuolat tai primena", - kalbėjo B. Komorowskis, kalbėdamas apie sąsajas su Mykolu Riomeriu.

Lenkijos vadovas ragino prisiminti teigiamas abiejų šalių istorijos akimirkas.

„Prisiminkime netolimą praeitį. 1991 metais sausio įvykių metu prie Seimo buvo ir Lenkijos politikų grupė, kurie parodė solidarumą Lietuvai. Prisiminkime, kad Lenkija pasmerkė jėgos panaudojimą Lietuvoje. Lenkijoje vyko palaikymo akcijos, o Lenkija iš Maskvos atšaukė savo ambasadorių“, - kalbėjo B. Komorowskis.

Kaimyninės šalies vadovas teigė, kad vėliau dabartinis laikotarpis bus laikomas vienu iš sėkmingiausių.

„Esu tikras, kad po kelių kartų šis laikotarpis bus vertinamas kaip aukso amžius“, - teigė B. Komorowskis.

Lenkijos vadovas pabrėžė, kad ir dabartinės geopolitinės situacijos metu, būtina įžvelgti teigiamas puses.

"Žinome, kad šioje Europos dalyje niekada niekas negali jaustis visiškai saugus. Tačiau ir sunkiais laikais reikia žiūrėti į teigiamas puses", - kalbėjo B. Komorowskis.

Pakeitė žuvusį prezidentą

B. Komorowskis Lenkijos Respublikos Prezidentas yra nuo 2010 m. 2000-2001 m. ėjo Gynybos ministro pareigas. 2007-2010 m. – Lenkijos Seimo pirmininkas.

Septintajame dešimtmetyje aktyviai dalyvavo skautų judėjime, priklausė 75-ajai Mazovijos skautų komandai Prskove. 1977 m. baigė istorijos studijas Varšuvos universitete. 1977-1980 m. dirbo žurnalo „Słowo Powszechne“ redaktoriumi. Nuo 1980-ųjų – Solidarumo veikėjas.

1991–1997 m. Demokratinės sąjungos ir Laisvės sąjungos narys, 1993–1995 m. šių partijų generalinis sekretorius. 1991 m. ir 1993 m. išrinktas Lenkijos Seimo nariu pagal Demokratinės sąjungos sąrašą. Nuo 1997 m. Konservatyvios liaudies partijos generalinis sekretorius ir pirmininko pavaduotojas. 1997 m. išrinktas Seimo nariu pagal Solidarumo rinkimų akcijos sąrašą. Iki 2000 m. Seimo Gynybos komisijos pirmininkas.

2010 m. balandžio 10 d. aviakatastrofoje žuvus prezidentui Lechui Kaczyńskiui, B. Komorowskis tapo Lenkijos prezidentu.