Anot Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės, klausimas buvo nukeltas bendru sutarimu, kad būtų galima sklandžiai apsvarstyti ir išklausyti visas politines nuomones.

"Manau, kad taip pasielgta labai teisingai, nes bus vasara, kai mes galėsime daugiau padiskutuoti ir aš pati dar noriu susitikti su kalbos komisijos atstovais, dar kartą išgirsti iš jų, kokie yra, specialistų manymu, tam tikri trukdžiai ar neatitikimai", - spaudos konferencijos metu antradienį Seime teigė L. Graužinienė.

Šiuo metu Seimas svarsto naujos redakcijos Valstybinės kalbos konstitucinio įstatymo projektą, taip pat du alternatyvius įstatymų projektus dėl originalios pavardžių rašybos asmens dokumentuose. Vienas projektas leistų originalią pavardės rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis pagrindiniame paso puslapyje, alternatyvus - tik papildomame paso lape.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija birželio viduryje Seimo prašymu pateikė išvadą, kurioje teigiama, kad vardai ir pavardės dokumentuose turi būti rašomi tik lietuviškais rašmenimis su tam tikromis išimtimis.