Socialdemokratų partijos vicepirmininkas A.Sysas siūlyme pasigedo finansinio pagrindimo. Jis sakė, kad valstybė šiuo metu yra priėmusi daug finansinių įsipareigojimų - didinti finansavimą krašto apsaugai, statutiniams pareigūnams.

„Reikia kompleksiškai žiūrėti, nes A.Paulauskas pastaruoju metu siūlo tai vienam, tai kitam. Viskas gi yra biudžeto pinigai“, - BNS pirmadienį sakė jis ir pridūrė, kad partija tokį pasiūlymą svarstys.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis BNS taip pat teigė norintis pamatyti finansinį pagrindą A.Paulausko siūlymui, tačiau jo nuomonė buvo palankesnė. Liberalas teigė, jog bus ištirtas realus Valstybės saugumo departamento finansavimo poreikis, biudžeto galimybės jį patenkinti.

„Iš tikrųjų, tai, matyt, reikėtų detaliau susipažinti su visais papildymais, bet aš esu šalininkais to, kad tas, kas įrašyta į susitarimą, iš esmės neturi būti tik deklaratyvu“, - sakė E.Masiulis.

Tuo metu A.Paulausko bendrapartietis, Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis kalbėjo, kad jis tokiam pasiūlymui pritars.

„A.Paulausko norai ir pasiūlymai yra teisingi, - BNS sakė naujasis „darbiečių“ lyderis. - Pas mus Lietuvoje dėmesys yra skiriamas daugiau kariuomenei, bet, Darbo partijos nuomone, tokie dalykai kaip kibernetinis saugumas, žvalgyba, intelektualiniai dalykai yra nearti dirvonai Lietuvoje.“

„Tvarkiečių“ pirmininkas Rolandas Paksas teigė, kad priimant šį sprendimą „didelių problemų“ neturėtų kilti.

Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis sakė, kad didėjantis Lietuvos dėmesys ir išlaidos gynybai neturi palikti nuošalėje ir Valstybės saugumo departamento.

"Didėjantis žvalgybinės ir kontržvalgybinės veiklos finansavimas yra neatsiejamas nuo nacionalinio saugumo stiprinimo. Todėl mes remiame iniciatyvas didinti VSD veiklos finansavimą“, - G.Landsbergio komentarą atsiuntė jo biuro vadovas Jonas Survila.

Konservatorių lyderis tikisi, kad toks dėmesys nacionaliniam saugumui bus ilgalaikis, o ne „laikina mada artėjant rinkimams“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A.Paulauskas pirmadienį pasiūlė didinti finansavimą VSD. Pasak jo, atėjo laikas atnaujinti Seime atstovaujamų politinių partijų susitarimą dėl 2014–2020 metų užsienio, saugumo ir gynybos politikos strateginių gairių.

Jis BNS sakė negalintis nurodyti konkrečios sumos, kuria siūlo stiprinti žvalgybą. Papildomi pinigai, politiko nuomone, turėtų būti skirti įsigyti technikai, paruošti žvalgus, kelti jų kompetenciją.

VSD šiemet skirta kiek daugiau nei 23,6 mln. eurų.