Pagerbti A. Brazausko atminimo ketvirtadienį į Vilniaus Antakalnio kapines atvyko ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius su būriu socialdemokratų, buvę prezidento bendražygiai, dukros Laima ir Audronė su vyrais, našlė Kristina.

Gėles A. Brazauskui atsiuntė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Prezidento atminimą pagerbė Garbės sargybos kuopos kariai.

Penkias baltas rožes ant kapo atnešusi K. Brazauskienė su vyro dukromis nepasisveikino. „Ketveri metai ėjo liūdnai, o penktais jau lyg ir lengviau, lyg jau būčiau paleidusi ir dabar jam tik linkiu ramios buvimo vietos“, – DELFI kalbėjo K. Brazauskienė.

Vis dėlto, sakė ji, laikas žaizdų neišgydys. Moteris dėkojo socialdemokratams, kad šie nepamiršta prezidento atminimo. „Nereikia skubinti laiko – viskas savo laiku – praeis kiek laiko, atsiras pasiūlymas dar įamžinti. Man atrodo, iš lėto įgyvendinama tai, kas buvo suplanuota“, – klausiama, ar tinkamai įamžintas prezidento atminimas, sakė K. Brazauskienė.

Kapinėse kalbėjęs Kovo 11-osios Nepriklausomybės akto signataras, socialdemokratų garbės pirmininkas ir ilgametis A. Brazausko bendražygis Česlovas Juršėnas jį vadino „didžiu Lietuvos valstybės veikėju“, „kilniu ir garbingu žmogumi“. Pasak Č. Juršėno, penkeri metai leidžia nubraukti smulkmenas ir mestus šešėlius – dabar galime ramiau ir oriau pažvelgti į tai, ką per keletą dešimtmečių Lietuvai padarė A. Brazauskas.

Č. Juršėnas minėjo ypatingą įvykį, kai A. Brazausko vadovaujama Lietuvos komunistų partija ryžosi atsiskirti nuo Maskvos, kai ši dar buvo galinga, įtakinga ir grėsminga. Pasak socialdemokratų garbės pirmininko, A. Brazauskas visada buvo su tauta ir galvojo, ką geriau ir daugiau galima padaryti Lietuvai ir tautai.

Č. Juršėnas priminė, kad savo prezidentavimą A. Brazauskas baigė Baltijos valstybių prezidentų susitikimu su JAV prezidentu bei Lietuvos-Rusijos susitarimu dėl sienų. Tai buvo pirmasis Rusijos susitarimas dėl sienų su kaimynine šalimi.

„O būdamas premjeru jis įvykdė tai, ko prašė iš Vakarų pasaulio – mes prašėme, kad mus priimtų į Europos Sąjungą ir NATO“, – dėstė Č. Juršėnas.

Ketvirtadienio vakarą už A. Brazauską bus aukojamos šv. Mišios.

DELFI primena, kad A. Brazauskas Anapilin išėjo 2010 m. birželio 26 dieną. Per savo gyvenimą jis užėmė ne vieną svarbų postą – buvo Nepriklausomybės akto signataras, pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentas, vėliau vadovavo Vyriausybei, sovietmečiu ėjo Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto (LKP CK) pirmojo sekretoriaus pareigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (755)