Ketvirtadienį Seime bus balsuojama, ar toliau svarstyti Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės pasiūlymą pavardes ir vardus pase leisti rašyti lotyniškais rašmenimis – įvedant raides q, w ir x. Pati L. Graužinienė pripažįsta, kad pataisa nėra tobula, tačiau idėjai, kad tautinės mažumos savo pavardes galėtų rašyti originalo kalba, Seimo Pirmininkė teigia pritarianti.

Svarstymo stadijoje, jeigu iš komiteto projektas bus pateiktas į plenarinių posėdžių salę, aš pritarsiu, o po svarstymo žiūrėsime iki priėmimo, kokie bus pasiūlymai“, – „Žinių radijui“ kalbėjo L. Graužinienė.

Anot Seimo vadovės, į pavardžių rašymą Lietuvoje žiūrima pernelyg siaurai, o I. Šiaulienės ir G. Kirkilo pasiūlymas yra labiau parodomasis gestas Lenkijai negu esminis problemos sprendimas.

„Tas projektas tikrai nėra tobulas, ir manau, kad jis pakankamai proginis. Visą laiką akcentuojama, kad jis gerins santykius su Lenkija, bet iš tiesų (...) ši tema labiau įsivėlė į vietinius politinius žaidimus“, – teigė Seimo Pirmininkė.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija birželio viduryje Seimo prašymu pateikė išvadą, kurioje teigiama, kad vardai ir pavardės dokumentuose turi būti rašomi tik lietuviškais rašmenimis su tam tikromis išimtimis.