DELFI sutikti drabužių pardavėjai patikino, kad sportinės aprangos populiarumas Panevėžyje mažėja, tačiau apsižvalgius miesto gatvėse matyti visai kitokios tendencijos.

Iki šiol šiame regione populiarūs ir treningai, ir kedai, ir basučių, ir net šlepečių su kojinėmis derinys. Vis dar populiarus ir kitas šiam kraštui būdingas įprotis – vietoje rankinės ar kuprinės nešiotis prekybos centro maišelį.

Regionų mados šokiruoja

Žymus stilistas Mantas Petruškevičius patikino, kad jo tai nestebina. Jis net pripažino vengiantis lankytis Lietuvos regionuose, nes ten vyraujančios mados šokiruoja.

„Vaizdas ten man primena prarūgusio sūrio pyrago kvapą“, – trumpai atsakė jis.

M. Petruškevičius patikino, kad baisiausia net ne tokių žmonių išvaizda, o jų elgesys ir manieros.

„Sostinėje gyvena visomis prasmėmis labiau pasaulietiški žmonės. Jie supranta, ką reiškia išvažiuoti iš Lietuvos ir per langus nemato vien tvarto durų. Žino, ką reiškia lankytis Niujorke, išgerti „Starbucks“ kavos ir dalyvauti brunch'e. Ką kalbėti, kai žmogus net nežino, ką šis žodis reiškia. Kai žmogus yra pasaulietiškas, jo interesų ratas yra platus, tai atsispindi ir jo aprangoje“, – įsitikinęs stilistas.

Rodo savo bukagalviškumą

Jis pripažino, kad „kaimą iš žmogaus galima išmušti“, tačiau patikino, kad to, visų pirma, turi norėti pats jis.

„Daugelis mūsų esame „nuo žagrės“. Vieni iš to išauga – aš tikrai nesakau, kad esu iš kažkur kitur, kiti tokie ir lieka. Tie, kurie didžiuojasi tokia savo išvaizda, vadina save tikrais bachūrais, tiesiog rodo savo bukagalviškumą. Blogai, kad rodyti savo bukagalviškumą Lietuvoje yra norma. Tokie žmonės negerbia kitų žmonių, yra netolerantiški“, – sakė stilistas.

Jis pripažino – Lietuvoje yra daug žmonių, kurie rengiasi stilingai, nori išsiskirti, tačiau tokie bukagalviai jiems kenkia.

„Žmonės, kurie siekia karjeros nuo pat jaunystės yra visiškai kitokie, šeima irgi labai daug duoda. Kartais visai nesvarbu, kur tu augi – kaime, vienkiemyje, ar dar kažkur asocialioje šeimoje, vis tiek gali tapti puikiu, nuostabiu, skoningu žmogumi. Paauglystėje tos kojinės basanožkėse neturi tiek reikšmės, kiek jau suaugus. Vieniems vyrams tinka megztos kojinės, kitiems – tik šilkinės. Kartais skiria 100 kilometrų, bet atrodo, kad esame skirtingose erdvėse“, – įsitikinęs jis.

Nuotraukų albume - panevėžiečių gatvės stilius:

Matome vargo estetiką

Anksčiau DELFI Lietuvos regionų gyventojų madą yra komentavęs apžvalgininkas Andrius Užkalnis. Anot jo, žmonės dabinasi taip, kaip jiems diktuoja aplinka.

„Jie pradės geriau atrodyti, kai aplink bus daugiau grožio. Tai lėtas procesas. Mus daugelį metų programavo vargo estetika, ir ji nublanks tik tada, kai žmonės pasidarys turtingesni ir daugiau matys pasaulio, ir ne tik Rytų Londone ar Airijos fermose. Žmonės bijo ryškių spalvų. Tai bendras šiauriečių bruožas. Mes nenorime švytėti, ir tai mus paverčia kartais pilkomis mumijomis“, – sakė A. Užkalnis.

Tuomet jis tikino norintis, kad kuo greičiau neliktų merginų mėgstamo smalos spalvos plaukų atspalvio.

„Paskui ateis laikas ir kitkam“, – sakė jis.

Šiurpina pusamžiai vyrai su aptemptais marškinėliais

Savo nuomonę šiuo klausimu yra išsakęs ir etiketo specialistas Giedrius Drukteinis. Jis prisipažino ypač konservatyvus esantis vyresnio amžiaus žmonių stiliaus klausimais.

„Visiems pagyvenusiems maištininkams sakau: klausykite, Jūsų maištas yra jau pasmerktas pralaimėjimui. Žinoma, visi išgyvena identiteto paieškos periodą. Aš irgi savo laiku dažiau plaukus, buvau išsiskutęs skiauterę, nešiojau auskarą ir panašiai. Mūsų tėvai ir seneliai buvo hipiai – nešiodavo ilgus plaukus ar gėlių vėrinius, kažkas buvo metalistai ar gotai. Suprantu, kad ieškoti savęs būdinga absoliučiai kiekvienam jaunuoliui, tačiau būtina nepamiršti vieno dalyko – visi mes suaugame, subręstame ir pamatome, kad gyvenimo prioritetai yra kitokie. Ir kuo tu ilgiau liksi jaunuoliu, kuris ieško savęs, tuo tu kvailiau ir juokingiau atrodysi“, – įsitikinęs G. Drukteinis.

Jis neslepia, kad ypač kvailai ir juokingai jam atrodo 50-60 metų vyrai nešiojantys auskarus ir besirengiantys jaunimui skirtais drabužiais bei pagyvenusios damos, kurios bando apsinuoginti ir demonstruoja savo susiraukšlėjusią odą, dar blogiau – jei kartu ir ant jos esančią tatuiruotę.

„Visi pro tai praeina, tačiau kvaila ir beprasmiška bandyti tai susigrąžinti ar tokiais išlikti visą gyvenimą. Penkiasdešimtmetis pankas atrodo graudžiai, o ne kietai. Galų gale yra tam tikri amžiaus atributai ir metų nulemta fiziologija. Pavyzdžiui, pas sulaukusius 40-60 metų vyrus, nori jie to ar ne, atsiranda pilvukas, nuslenka plaukai. Ir jeigu tu ant tokio išsišovusio alaus pilvuko užsitempi labai aptemptus marškinėlius, tai klausimas, ar tai neatrodo komiškai ir nedemonstruoja visiško žmogaus estetikos ir harmonijos nesuvokimo?“, – retoriškai klausė etiketo specialistas.