Savivaldybės tarybą renkančiame Šilutės rajone, anot VRK, iki 19 val. balsavo proc. rinkėjų 31,54 proc. (14 val. – 19,44 proc.). Mero rinkimuose Trakų rajone aktyvumas siekė 23,61 proc. (14 val. – 13,16 proc.). Seimo nario rinkimuose Varėnoje-Eišiškėse likus valandai iki balsavimo pabaigos prie balsadėžių atėjo 24,68 proc. (14 val. – 15,68 proc.).

Viešosios policijos valdybos viršininko Sauliaus Gago teigimu, sekmadienį buvo gauti 22 pranešimai apie galimus rinkimų pažeidimus: 15 Šilutės raj., 6 – Trakų raj. ir 1 Varėnos-Eišiškių apygardoje. Daugeliui pranešimų nepasitvirtinus, policija pradėjo vieną ikiteisminį tyrimą dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo Šilutės raj. Macikų kaime.

Rinkimus stebinčios organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovės Rūtos Mačiulytės teigimu, įvairaus pobūdžio pažeidimai – nuo neiškeltos vėliavos iki laiku neantspauduotos balsadėžės - buvo fiksuojami nuo ankstaus ryto. Daugiausiai rinkėjų pavėžėjimo, alkoholinių gėrimų dalijimo ir kitokios rinkėjų „vaišinimo“ atvejų fiksuota Šilutės rajone, Švėkšnoje. R. Mačiulytė taip pat pažėrė kritikos čia dirbusiems policijos pareigūnams.

„Vietos policija žadėjo, kad šiandien patruliuos apie 40 ekipažų, tačiau prisiskambinti ir prisikviesti policijos atstovus buvo labai sunku (...) kai policija atvyksta į įvykio vietą pusę valandos vėliau negu kad buvo iškviesti, iš tiesų yra pakankamai sunku užfiksuoti pažeidimą“, - kalbėjo R. Mačiulytė.

Pakartotinių rinkimų Šilutės ir Trakų rajonuose prireikė, kai Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimus pripažinusi šiurkščiais, VRK kovo 8 ir 21 dienomis panaikino rinkimų šiose savivaldybėse rezultatus. Naujų rinkimų Varėnoje ir Eišiškėse prireikė po to, kai kovą vykusių savivaldos rinkimų metu Seimo narys, liberalas Algis Kašėta tapo Varėnos rajono meru ir atsisakė parlamentaro mandato.

Pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas

Policija pradėjo vieną ikiteisminį tyrimą ir gavo 22 pranešimus dėl galimų rinkimų tvarkos pažeidimų sekmadienį vykusiuose Šilutės rajono valdžios, Trakų mero ir Seimo nario Varėnos-Eišiškių apygardoje rinkimuose.

„Iš 22, 15 gauta Šiltutės rajone, 6 - Trakų rajone ir vienas Varėnos-Eišiškių rinkiminėje apygardoje“, - sekmadienį spaudos konferencijoje sakė Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Saulius Gagas.

Pasak jo, rinkimų rytas rodė, kad policija turės intensyviai dirbti, - pirmas pranešimas buvo gautas vos atsidarius rinkimų apylinkėms, tačiau nuogastavimai nepasitvirtino.

„Pirmasis pranešimas buvo gautas iš Trakų, kad pasirodė neblaivus pilietis, policijai jam teko surašyti du protokolus - už pasirodymą viešoje vietoje girtam ir už chuliganizmą, nes vartojo necenzūrinius žodžius. Vėliau pastebėjome, kad gaunami pranešimai dažnai nepasitvirtindavo. Ir tik apie 13 val. policija gavo Šilutės rajone pranešimą gaunami, kad pilietis U. Macikų kaime žmones agituoja balsuoti už pilietį N. ir už tai siūlo 10 eurų atlygį, todėl pagal tą faktą buvo pradėtis ikiteisminis tyrimas“, - teigė S.Gagas.

Z. Vaigauskas: rinkimų aktyvumas yra „pakankamai didelis“

Į Šilutės rajono valdžios, Trakų mero ir Seimo nario Varėnos-Eišiškių apygardoje sekmadienį vukusius rinkimus atėjusių gyventojų kiekiu Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako esąs patenkintas.

„Rinkėjų aktyvumas, mano galva, yra pakankamai didelis - galima pasidžiaugti. Kaip antrą kartą vykstant Varėnoje ir Trakuose. Lygiai tą patį pasakyčiau ir apie šilutiškius. Jų aktyvumas - apie 40 proc. - savivaldybės tarybos rinkimuose tikrai yra iš tų, kuris vienas yra  iš didesnių tų rinkimų, kada jie vyksta atskirai“, - sekmadienį spaudos konferencijoje sakė Z. Vaigauskas.

VRK duomenimis iš beveik 98 tūkst. rinkėjų balsavo mažiau negu 30 tūkst. žmonių.

VRK duomenimis, iš anksto dar balsavo 2 121 (5,5 proc.) Šilutės ir 1 987 (6,87 proc.) Trakų rajonų bei Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardos 3 045 (10,08 proc.) rinkėjų.