Jis BNS sakė palaikantis nuomonę, jog asmenvardžius originalo kalba lietuviškuose pasuose ar tapatybės kortelėse, įtraukiant ir lotyniško alfabeto raides q, w ir x, būtų leista rašyti ne tik susituokusiems su užsieniečiais, bet ir kitiems Lietuvos piliečiams.

Kaip galima skirstyti - vieniems leisti, kitiems neleisti. Pavardė yra tų žmonių nuosavybė. Tai ką norėdami realizuoti savo teisę jie turės daryti - ištekėti už užsieniečio? Man atrodo keista, neturėtų tokiais svarstymais užsiimti komisija, čia jau yra politikų reikalas“, - BNS telefonu iš Stambulo sakė užsienio reikalų ministras.

Anot ministro, Valstybinė lietuvių kalbos komisija nusako kalbos santykį su gramatika ir kitais reikalavimais, bet ne situacijomis, kur reikalingi politiniai sprendimai.

„Aš tikrai nelabai suprantu, kai politikai bando prisidengti kažkokia komisijų nuomone, tuo kažkaip apsisaugoti nuo politinės atsakomybės. Aš tikiuosi, kad bus vis dėlto priimti principingi sprendimai, be abejo, atitinkantys mūsų Konstituciją, tačiau kartu ir tarptautinę praktiką, kuomet mes, nieko nežemindami ir neįžeidinėdami mes būtume gana civilizuoti priimdami tuos sprendimus, apie kuriuos kalbame daugelį metų“, - sakė L.Linkevičius

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį nutarė leisti naudoti lotyniškos abėcėlės raides q, w ir x rašant Lietuvos piliečių vardus ir pavardes asmens dokumentuose, jeigu vardas ir pavardė šiais rašmenimis įrašyti dokumento šaltinyje.

Tuo metu VLKK trečiadienį pakartojo savo poziciją, kad minėtos trys raidės galėtų būti naudojamos tik asmenų, įgijusių Lietuvos pilietybę, taip pat užsieniečiais susituokusių Lietuvos piliečių ir jų vaikų dokumentuose.