„Šioje sesijoje aš manau, kad nėra ir prasmės (teikti naujo kandidato), nes šios sesijos liko nebedaug laiko, čia turi apsispręsti prezidentė, kol bus pateikta, kol bus svarstymai, paskutines dienas balsuoti dėl prokuroro būtų ir nesolidu. Aš manau, kad šis klausimas gali būti išspręstas labai ramiai rudenį, sesijos pradžioje, kada visi bus pailsėję, ramiai atrastas kandidatas ir pateiktas Seimui“, - trečiadienį Žinių radijui sakė L. Graužinienė.

Seimas antradienį per slaptą balsavimą atmetė prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytą Kauno apygardos teismo pirmininko N.Meilučio kandidatūrą į generalinius prokurorus. Už jo kandidatūrą antradienį per slaptą balsavimą pasisakė 46 Seimo nariai, prieš buvo 50, 19 susilaikė. Pagal Konstituciją, prezidentas generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Seimo pritarimu.

Loreta Graužinienė
Seimo pirmininkė atmetė opozicijos iškeltą versiją, kad atmestas prezidentės pasiūlytas kandidatas į generalinius prokurorus yra valdančiųjų kerštas šalies vadovei. Komentuodama tokius pasisakymus L. Graužinienė sakė, kad pasisakiusių prieš kandidatūrą buvo ir tarp opozicinių frakcijų atstovų.

„Šitą (keršto) argumentą iš karto atmetu, jį pasakė opozicija, bandydama apsiginti ir užmesti atsakomybę valdantiesiems. Iš visų frakcijų buvo labai įvairių nuomonių ir Seimo nariai įvairiai balsavo, ir čia nereikėtų ieškoti kerštaujančių ir nekerštaujančių“, - sakė Seimo pirmininkė.

Klausiama, ar susiklosčiusią situaciją Seimo pirmininkė aptarė su Prezidentūra, L. Graužinienė atsakė teigiamai, bet daugiau nedetalizavo.

Svarstydama, kodėl Seimo nariai atmetė kandidatūrą, L. Graužinienė kaip vieną priežastį įvardijo ir tai, kad kandidatas „atėjo į Seimą kaip nugalėtojas“.

„Kiek aš žinau, kai kurie Seimo nariai pakeitė nuomones po susitikimų su frakcijomis, taip pat iš tiesų reikia pripažinti, kad kandidatas atėjo į Seimą jau kaip nugalėtojas, ir tą Seimo nariai matė ir jautė, ir tą girdėjau ne iš vieno Seimo nario, kad jis jautėsi kaip jau paskirtas prokuroras. Tai irgi psichologinis faktorius, kuris veikia atgal“, - kalbėjo parlamento vadovė.

Prezidentūra komentuodama situaciją antradienį pareiškė, jog „generalinio prokuroro skyrimas nusikelia neribotam laikui“.

2010 metais paskirto ligšiolinio generalinio prokuroro Dariaus Valio kadencija baigėsi birželio 15 dieną. Nutrūkus jo įgaliojimams, Generalinei prokuratūrai nuo antradienio laikinai vadovauti pradėjo pavaduotojas Darius Raulušaitis.