Nutarta, kad dvi ankstesnės išvados apie avarinę skulptūrų būklę yra įtikinamos pakankamai. Taigi jos restauruoti bus nuimtos per ateinantį mėnesį – liepos pradžioje arba viduryje, praneša LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.

„Situacija yra labai aiški. Skulptūros yra, akivaizdu, kad ne tokios būklės, kurios leistų jaustis ramiai dėl jų saugumo. Aišku galima pridėti ir kad pačios skulptūros yra ne tos, kurios galėtų įkvėpti miestiečius naujai, šviesiai ir gerai ateičiai. Tai be jokios abejonės tas skulptūras vien dėl saugumo dalykų reikės nukelti ir tas bus padaryta“, - LNK televizijai kalbėjo R. Šimašius.

Remigijus Šimašius
Dešimtis tonų sveriančias skulptūras nukelti nebus paprasta. Artimiausiomis savaitėmis prie jų bus pradedamos montuoti konstrukcijos, kurios nukėlimą palengvins.

Greičiausiai skulptūros bus nukeltos vėlai vakare arba anksti ryte, kad būtų kuo mažiau praeivių.

Artūro Zuoko vadovaujama savivaldybė bandė surasti, kas galėtų skulptūras remontuoti nenukeliant, tačiau norinčiųjų neatsirado, nes tai yra sudėtinga procedūra. Teisiškai dabar skulptūrų nukelti visam laikui negalima, nes jos saugomos kaip kultūros paveldo objektas. Jų ant tilto nebegrąžinti bus galima tik tada, kai Nekilnojamojo kultūros paveldo taryba apsispręs panaikinti jų apsaugą. Tarybos pirmininkas Romas Pakalnis sako, kad dėl to bus apsispręsta per mėnesį.

„Čia klausimas yra toks – vieša ekspozicija. Ar viešas eksponavimas tikrai būtinas, ar gali būti, pavyzdžiui, muziejuje, kam reikia, tas gali turėti tas skulptūras – susimoki pinigus, ateini ir pasižiūri“, - sakė R. Pakalnis.

Vilniaus meras R. Šimašius, paklaustas, kaip atrodys Žaliasis tiltas, nukėlus skulptūras, teigė, kad toks sprendimas dar nepriimtas.

„Atviras dar klausimas, tikrai surasime, kas papuoštų miestą“, - teigė R. Šimašius.

Prieš penkerius metus skulptūras tyrę Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ekspertai nustatė, kad jos jau buvo pagamintos nekokybiškai, o iki nelaimės – vos vienas žingsnis. Skulptūros visiškai suirusios, nebelikę net atskiras dalis jungiančių siūlių, į vidų patenka ir sniego, ir lietaus. Negana to, stovint ant Žaliojo tilto galima justi vibraciją, ji skulptūras dar ir judina, dėl to kyla pavojus praeiviams. Prezidentūra yra pareiškusi, kad skulptūrų klausimo reikėtų nepolitizuoti ir jas nukelti tiesiog dėl praeivių saugumo.