„Drąsiai žvelkime į tuos, kurių daugelis nenori matyti - tarp tokių, deja, ir pabėgėliai. Kiek mūsų tautiečių praėjusiame amžiuje buvo priglausti pasaulio platybėse? Sibire su ištremtaisiais vietiniai dalijosi namų kampu, paskutiniu duonos kąsniu, bėgantiems nuo tremties ir karo baisybių pastogę suteikė pabėgėlių stovyklos Vakarų Europoje, keliaujantį priglausti tuomet nepabijojo JAV ūkininkai. Šiandienos pabėgėliai iš Sirijos, Irako, kitų šalių yra ne skaičiai, o žmonės, šeimos, kurioms reikia mūsų pagalbos, kaip kažkada jos reikėjo mūsų tėvams, seneliams ir proseneliams“, - sakydamas homiliją Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje Gedulo ir vilties dienai skirtose šv. Mišiose kalbėjo G.Grušas.

Lietuvos vyskupų konferencijos vadovas ragino neatstumti ir vargšų Lietuvoje, nes gailestingumas suteikia žmogui viltį.

„Kur ir kaip galime pamatyti tikinčiojo viltį? Praėjusiais metais Vilniaus Caritas pakvietė tikinčiųjų bendruomenes kartą per mėnesį ateiti į socialinį centrą "Betanija" ir bendrauti su žmonėmis, kurie stokoja maisto ir gyvenamosios vietos. Šį iššūkį priėmę žmonės šiandien liudija apie nuostabius Viešpaties darbus. "Betanija" tapo skirtingų žmonių susitikimų ir draugysčių vieta. Tiek vieniems, tiek kitiems atsiveria akys, pamatome kitame brangų Dievo kūrinį - žmogų. Viltį atskleidžia gailestingumo darbai", - sakė Vilniaus arkivyskupas.

G.Grušas paragino būti budriems, saugoti Lietuvos ir žmonių širdžių vientisumą.

„Minėdami tremtinius ir žuvusius už Tėvynę suvokiame, kad jų auka atnešė mums laisvę ir nepriklausomybę. Tačiau tą laisvę turime tausoti ir gerbti, nes ji yra brangi dovana. Laisvė garbinti Dievą, laisvė džiaugtis šeimos atrama ir meile, laisvė išreikšti meilę, rūpinantis savo artimu ir Tėvyne, šalimi, kurioje gyvename. Ir šiandien turime būti budrūs, ne tik saugoti savo valstybines sienas ir Lietuvos vientisumą, bet ir budėti maldoje, saugoti savo širdžių vientisumą, neleisti, kad savanaudiškumas, vartotojiškumas, reliatyvizmas okupuotų mūsų širdžių teritoriją ir mus pavergtų", - kalbėjo G.Grušas.

Šv. Mišiose dalyvavo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, premjeras Algirdas Butkevičius su žmona Janina, buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis su žmona Gražina.