Advokatas Arūnas Petrauskas penktadienį Vilniaus apygardos teismo posėdyje dėstė abejones dėl vieno iš bylos liudytojų - viešosios įstaigos „Drąsinkime ateitį“ vadovo Edmondo Babensko - parodymų.

„Kelia abejonių Edmondo Babensko liudijimų patikimumas“, - sakė advokatas

Jo tvirtinimu, E.Babensko teiginių apie neva grynintus ir V.Matuzui perduotus fondo pinigus nepagrindžia kita bylos medžiaga, nors kelerius metus klausytasi V.Matuzo pokalbių.

Gynėjas, be kita ko, kritikavo kaltinimą kaip deklaratyvų - esą kaltinime deklaratyviai nurodoma, kad registruojant įstatymų pataisas Seime ir už jas V.Matuzui balsuojant pažeisti principai, bet kuo konkrečiai pasireiškė principų pažeidimas, nepasakoma.

Seimo narys už balsavimus negali būti persekiojamas“, - pabrėžė advokatas.

V.Matuzą prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, sukčiavimo organizuotoje grupėje ir piktnaudžiavimo Seimo nario padėtimi. Už šiuos nusikaltimus eksparlamentarui siūloma skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę bei 7532 eurų baudą.

Advokato A.Petrausko vertinimu, jo ginamajam pasiūlyta bausmė „sunkiai suvokiama“ pagal inkriminuojamų nusikaltimų mastą.

Kartu su buvusiu politiku teisiamą Andrių Romanovskį Panevėžio prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo lobisto padėtimi ir skirti 28 tūkst. 245 eurų baudą.

Penktadienio posėdyje baigiamąsias kalbas turėtų sakyti ir patys V.Matuzas bei A.Romanovskis.

Buvęs Seimo narys kaltinamas neteisėta veikla per labdaros bei paramos fondą „Paramos iniciatyvos“, kurį sukūrė padedamas viešosios įstaigos „Drąsinkime ateitį“ vadovo E.Babensko. Prokurorai mano, kad užmaskuota fondo paskirtis - pinigų išgryninimas ir pasisavinimas.

Kaip nurodoma kaltinamajame akte, paramą šiam fondui padėjęs gauti A.Romanovskis esą neteisėtais būdais darė įtaką V.Matuzui registruojant Seime teisės aktus, kuriais buvo suinteresuoti Lietuvos radijo ir televizijos asociacija ar draudikų organizacijos. Jų lobistas buvo A.Romanovskis. Teisės aktai buvo susiję su Pinigų plovimo prevencijos, Alkoholio ir tabako kontrolės įstatymų pataisomis.

Kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas V.Matuzas Seimo nariu buvo 2008-2012 ir 2000-2004 metais. Jis taip pat yra ėjęs Panevėžio miesto mero pareigas.