V. Jurkonis nurodo, kad pastaruoju metu tai – trečias dvišalis V. Putino susitikimas su ES valstybių vadovais. Prieš tai Rusijos prezidentas susitiko su Austrijos ir Vengrijos vadovais.

„Tai – tos valstybės, kurios pasisako už pragmatiškesnę politiką, vadinamąjį santykių su Rusija normalizavimą. Kitaip tariant, tai – tos valstybės, kurios daugiau ar mažiau draugiškos Kremliui arba bent jau ne tiek priešiškos [...] vykdomai politikai Ukrainoje“, – tvirtina V. Jurkonis.

Jo nuomone, pagrindinis susitikimo motyvas – bandyti skaldyti ir valdyti ES iš vidaus, veikti prieš vadinamąją sankcijų politiką ir bandymą advokatauti normalizuojant santykius su Rusija. Panašių tikslų, anot V. Jurkonio, bus siekiama ir tuomet, kai V. Putinas susitiks su Italijos premjeru Matteo Renzi Milane, „Expo“ parodoje.

Vytis Jurkonis

„Ieškoma silpnųjų grandžių. Rusijos vadovybė galės identifikuoti, per kurias valstybes bus galima veikti, kad būtų sustabdyta sankcijų politika ir griežtesnė retorika Kremliaus atžvilgiu“, – teigia V. Jurkonis.

Taip pat, anot jo, per susitikimą, matyt, bus perduota informacija dėl G 7 susitikimo Vokietijoje ir išsakomos pozicijos, ką galvoja šių valstybių vadovai bei ko tikimasi iš Maskvos.

Politologo teigimu, Rusijos vadovo susitikimas su popiežiumi Pranciškumi – dar viena galimybė manipuliuoti. Šį kartą – tradicinių vertybių įvaizdžiu. Jis primena, kad itališkoje žiniasklaidoje jau matėme pavyzdį, kaip buvo pateikta Kremliaus versija, kas ir kodėl įvyko Ukrainoje.

„Niekam ne paslaptis, kad Kremlius propagavo ir rėmė rusiškojo pasaulio kovą Ukrainoje ir visame regione. Labai abejoju, ar V. Putinas gaus išrišimą dėl tokios politikos. Turėdamas omenyje milžinišką Kremliaus propagandos mašiną, manau, kad šiuo susitikimu, tomis tradicijomis ir vertybėmis bus spekuliuojama“, – sako V. Jurkonis.