„Ši šventė turi savo oponentų, bet savo gera nuotaika ir geranoriškumu, tikiu, kad pakeisime tų oponentų požiūrį ir jie taps mūsų sąjungininkais“, – kalbėjo Rusijos ambasadorius.

Vienybės svarbą pabrėžė ir Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus žodžius perdavęs jo patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

„Lietuvos sostinė yra daugiakultūrinis miestas, kuriame kultūra ir menas atskirti nuo politikos. Lietuvių ir rusų tautos jau daug metų gyvena kaimynystėje, kiekviena tauta pasirenka ir eina savu keliu, o šiandien mūsų bendrumą aš matau kultūrų dialoge.

Kai pasaulyje daugybė sudėtingų situacijų, labai svarbu surasti, kas mus vienija, o ne skiria. Mus vienija kultūra ir menas, kurie neturi sienų“, – sakė A. Zubriakovas.

Požiūriai skiriasi

Rusų kultūros šventė Vilniuje kritikos sulaukia dėl to, kad jos dalyviai palaiko agresyvią Rusijos politiką, tačiau viena iš šventės dalyvių Liucija Batura sakė visiškai nepalaikanti dabartinės Rusijos valdžios.

„Matote, mes tik televizorių žiūrime, o tai ką per jį rodo apie Ukrainą nebūtinai yra tiesa. Kiekviena pusė turi savų interesų, reikia nuvažiuoti į vietą, tik tada pamatysi tiesą“, – kalbėjo ji.

Vilnietė pasakojo, kad jos pažįstami žmonės apie dabartinę situaciją šalyje pasakoja visiškai kitaip: „Labiausiai nustebino, kai karas Ukrainoje buvo ką tik prasidėjęs ir jie vis aiškino, jog ten netiekia ginklų, bet juk tai buvo netiesa ir tai išaiškino. Kaip kitaip galima kariauti su šalies kariuomene?“

Paklausta, ar dauguma susirinkusių į Vingio parką galvoja panašiai, pašnekovė teigė, jog greičiausiai ne. „Kad Rusijos kanalai kalba tiesą galvoja rusakalbiai, kurie nežiūri ir lietuviškų kanalų“, – sakė ji.

Kitaip nei L. Batura kalbėjo kitas šventės dalyvis Anatolijus Jakovlevas, kuris sakė, kad į šventę atėjo ne pirmą kartą.

„Aš Lietuvos politikų visiškai nesuprantu, kaip galima pyktis su tokia didele kaimyne? Negalima pataikauti Amerikai. Reikia turėti savo žodį politikoje, o ne kam nors pataikauti.

Ukraina darė tą patį ir dabar ten karas. Visa tą konfliktą išsuko Amerika, o Rusija tik gynėsi“, – tikino pašnekovas.

Jis sakė, kad tiki didžiąja dalimi to, ką mato per Rusijos kanalus ir labai piktinosi dėl „RTR Planeta“ išjungimo. „Tai kokia čia demokratija?“ – klausė jis.

Šventės organizatorė Olga Gorškova DELFI tikino, kad apie 14 val. į Vingio parką buvo susirinkę apie 10 tūkst. žmonių. „Pilna estrada“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2236)