Pasaulio lietuviai jaučia pareigą Lietuvai, o tai reiškia – pareigą tarnauti, teigia Pasaulio lietuvių bendruomenės vadovė Danguolė Navickienė. Šauktinių kariuomenė - vienas iš pagrindinių klausimų, diskutuojamų visuose pasaulio lietuvių susitikimuose.

„Kalbant rimtai, galima sakyti, kad reakcija nėra negatyvi. Jauni žmonės nebijo nuotykių. Mes juos stengiamės auginti dviejų pasaulių piliečiais – jie tikrai myli Lietuvą“,– kalbėjo Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Pasak D. Navickienės, po pasaulį išsibarsčiusiems lietuviams nuolat norisi ryšio su tėvyne. O bet kokia diskusijų kelianti naujiena Lietuvoje ne mažiau susidomėjimo sulaukia ir tarp užsienyje gyvenančių lietuvių.

Danguolė Navickienė
„Tokie susitikimai leidžia pirmiausia išsiaiškinti iškilusias problemas, leidžia išgirst mūsų tėvynainius kurie gyvena užsienyje, jų pageidavimus, norus, įvertinimus ir požiūrį apie mūsų šalį“,– komisijos darbą komentavo ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Dar vienas pasaulio lietuviams svarbus klausimas – kuo jie gali padėti Lietuvai. Pastaruoju metu ypač daug susidomėjimo kelia kuriamas naujas socialinis modelis, kurio priėmimo užsienyje gyvenantys lietuviai sako laukiantys.

„Šią savaitę čia garbės konsulai suvažiavę, kurie tik ir laukia darbo kodekso keitimo, kuris dabar svarstomas Seime. Lietuvių bendruomenė remia tokius keitimus, kadangi ne tik lietuviams, kurie čia gyvena, algos būtų didesnės, bet ir emigracija sumažėtų“,– kalbėjo Seimo ir išeivijos lietuvių komisijos pirmininkas Jonas Prunskis.

Užsienio reikalų koordinavimo komisijoje pristatyta, kaip įgyvendinama programa „Globali Lietuva“. Šios programos veikla ypač įsibėgėjo šiemet. Pagrindinis jos tikslas – išlaikyti ryšį su užsienyje gyvenančiais lietuviais. O tokių – daugiau nei 600 tūkstančių.

Į „Globalios Lietuvos“ veiklą įsitraukė maždaug 20 institucijų, tarp jų – ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija: kanalas LRT Lituanica transliuojamas visoje Europoje ir Šiaurės Amerikoje per kabelines televizijas. Taip pat jį gali pamatyti ir Vokietijos, Austrijos bei Šveicarijos gyventojai.