Atsižvelgiant į Lietuvos higienos normas, maudyklų vandens kokybės tyrimai turi būti pradedami likus 2 savaitėms iki maudymosi sezono, t. y. nuo gegužės 15 d., ir reguliariai atliekami kas dvi savaites birželio, liepos, rugpjūčio mėnesiais iki rugsėjo 15 d. Kai nustatoma reikalavimų neatitikimų, turi būti atliekami papildomi tyrimai.

Kaip informuoja Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, maudyklų vandens kokybė turi būti stebima maudyklose, įtrauktose į stebimų Lietuvos maudyklų sąrašą (bendras skaičius – 112, iš jų 16 priekrančių ir 96 vidaus vandenų). Šiemet naujai bus stebimos Alytaus m. Didžiosios Dailidės ir Švenčionių Sarių ežerų maudyklos bei nebebus stebimos Kelmės rajone esančios Karklėnų ežero ir Vėjinės tvenkinio maudyklos. Taip pat Vilkaviškio rajone Paežerių ežere dėl vykdomų ežero valymo darbų sezono metu maudykla bus uždaryta.

Prieš maudymosi sezoną yra gauti vandens kokybės tyrimų rezultatai iš 98 maudyklų ir 123 rekreacijai skirtų zonų. Tai sudaro 87,5 proc. maudyklų, įtrauktų į stebimų maudyklų sąrašą.

Tyrimų rezultatų nėra gauta iš Alytaus rajono, Druskininkų miesto, Lazdijų ir Varėnos rajonų, Panevėžio miesto, Visagino miesto, Kalvarijų, Anykščių, Ignalinos, Zarasų rajonų. 

Taip pat gauta informacija apie 123 rekreacijai skirtų zonų vandens kokybę. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras atkreipia dėmesį, kad Jonavos rajone Taurastos tvenkinyje ir Šventosios upėje buvo nustatytas 1,2 karto didesnis negu leidžiama higienos normoje žarninių lazdelių kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml, Kėdainių rajone Nevėžio upėje – 2,4 karto didesnis nei leidžiama žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml, Panevėžio rajone Nevėžio upėje ties Naujamiesčiu – 2,6 karto didesnis žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml, Utenos rajone Dauniškio ežere (Sudeikių g.) – 1,1 karto didesnis žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)