„Sąjungininkų gausus dalyvavimas šiose pratybose yra demonstravimas sąjungininkų solidarumo su šio regiono valstybėmis ir užtikrinimas sąjungininkų pajėgų matomumo“, - žurnalistams pirmadienį sakė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

„Tai yra signalas visiems. Tai labai svarbus mums signalas, kad dalyvauja tiek daug sąjungininkų“, - teigė generolas, BNS paklaustas, ar šiomis pratybomis NATO siunčia žinią Rusijai.

Birželio 1–19 dienomis Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje pratybose „Kardo kirtis“ (angl. „Sabre Strike 15“) dalyvaus apie 6 tūkst. karių iš 13 NATO šalių ir Suomijos. Jas organizuoja Jungtinių Valstijų sausumos pajėgos Europoje.

„Tai vienos iš didžiausių Lietuvoje vyksiančių pratybų nuo mūsų įstojimo į NATO,“ - sakė A.Leika.

Lietuva šiais metais yra pagrindinė pratybų priimančioji šalis. Per pratybas Lietuvoje dalyvaus apie 3 tūkst. karių, pusė iš jų - lietuviai.

Štabų mokymai prasidės Nemenčinėje, lauko pratybos vyks Ruklos ir Pabradės poligonuose. Pratybų metu Latvijoje sertifikuojamas Baltijos batalionas (BALTBAT), kuris rengiasi budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose (angl. sutr. NRF) 2016 metais. Estijoje bus dislokuoti oro pajėgų elementai, Lenkijos poligone bus atliekamos kovinio šaudymo pratybos.

Pratybose be kitos karinės technikos bus naudojami tankai „Abrams“, bombonešiai B-52, atakos lėktuvai A-10.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)