Iš viso išskirtinės sąlygos atlikti bausmę ne įkalinimo įstaigoje būtų suteikiamos ne mažiau nei penkioms nuteistoms moterims, auginančioms vaikus iki 3 metų, informavo Kalėjimų departamentas.

„Projekto metu bus nupirktos įrengtos gyvenamosios patalpos Panevėžio mieste arba priemiestyje, ne mažiau kaip penkioms nuteistoms moterims, auginančioms vaikus iki 3 metų apgyvendinti už įkalinimo įstaigos ribų. Galimybė apgyvendinti motinas su vaikais ne pataisos namuose sumažins jų izoliaciją nuo visuomenes, padės lengviau adaptuotis išėjus į laisvę“, - atsakyme nurodo BNS Kalėjimų departamentas.

Viešojo pirkimo dokumentuose nurodoma, kad departamentas pirktų 150-400 kvadratinių metrų ploto patalpas, jos turėtų 3-20 arų sklype, turėtų būti jau pritaikytos gyventi.

Šiam projektui įgyvendinti lėšas skiria Norvegija, jo tikslas - sudaryti geresnes sveikatos priežiūros sąlygas pažeidžiamoms grupėms priskiriamoms nuteistosioms, taip pat sumažinti narkotinių medžiagų pasiekiamumą nuo jų priklausomoms moterims, sukurti reikalingas sąlygas vaikus auginančių moterų grįžimui į visuomenę atlikus bausmę.

Šiuo metu vienintelė įkalinimo įstaiga šalyje, skirta laisvės atėmimo bausmes atlikti moterims, yra Panevėžio pataisos namai.

Kalėjimų departamentas taip pat rengiasi steigti pusiaukelės namus Pašulių gatvėje Pravieniškėse, Ulonų gatvėje Alytuje, Sporto gatvėje Marijampolėje bei Vilniuje. Marijampolėje ir Alytuje juos numatoma atidaryti jau šių metų gruodį.

Kilus vilniečių protestams, Teisingumo ministerija atsisakė steigti nuteistųjų grįžimui į visuomenę pasirengti skirtus namus Rasų gatvėje. Kalėjimų departamentas patvirtino, kad projekto Vilniuje nebus atsisakoma ir bus ieškoma naujos vietos.

Steigiant pusiaukelės namus numatyta apmokyti visus 1515 pareigūnų, dirbančių laisvės atėmimo įstaigose, jiems bus sukurta 16 programų, bus rengiami šeši asmenys kaip instruktoriai mokytojai.

Keturių pusiaukelės namų steigimas, planuojama, kainuos apie 1,45 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)