Pasak Premjero, priimant galutinį sprendimą dėl pabėgėlių perkėlimo labai svarbu įvertinti tiek Europos Sąjungos valstybių turimas galimybes, tiek ir pabėgėlių pageidavimus.

„Balandžio mėnesio Europos Vadovų Taryboje sutarta, kad turi būti laikomasi savanoriškumo principo. Tai aš manau, kad dabar tas principas tikriausiai bus keičiamas, tad tokius skaičius, kurie pateikti vakar, mes nesame apsvarstę, ir manau, kad Lietuva šiandien, aš dar kartą pasikartosiu, turi realias galimybes priimti nuo 30 iki 40 žmonių“, – interviu „Žinių radijui“ ketvirtadienio rytą sakė Ministras Pirmininkas.

Anot A. Butkevičiaus, šis EK klausimas dar kitą savaitę bus svarstomas Teisingumo ir vidaus reikalų (TVR) taryboje, vėliau bus teikiamas Europos Parlamentui bei birželį bus svarstomas Europos Vadovų Taryboje.

„Ir jeigu bus priimti sprendimai, kurie yra privalomi visoms ES šalims, tai čia, žinote, nebegalioja nei prašymai, nei prieštaravimai, bet šiandien aš kalbu apie realią situaciją, mūsų galimybes“, – teigė Premjeras.

A. Butkevičius neprognozavo, kaip pavyks atlaikyti Lietuvos poziciją priimti pabėgėlius pagal galimybes savanoriškumo principu, tačiau patikino, kad kitą mėnesį pats būsiąs Briuselyje, kur susitiks su EK nariais bei diskutuos šiuo klausimu.

Sprendžiant migrantų krizę Viduržemio jūroje, EK pasiūlė į Lietuvą perkelti iki 710 pabėgėlių, primena ELTA.

302 pabėgėliai Lietuvą pasiektų iš Italijos teritorijos, 201 – iš Graikijos teritorijos, likę – iš kitų valstybių. Toks skaičius asmenų būtų perkeltas per ateinančius dvejus metus, už kiekvieną priimtą migrantą valstybei būtų mokama po 6 tūkst. eurų.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis trečiadienį priminė, kad valstybės vadovai ne kartą sakė, kad pabėgėlių priėmimas turi būti organizuojamas savanoriškumo pagrindu, o Lietuva gali priimti 40-50 pabėgėlių.