Jos teigimu, lėktuvo vidų pavyko nufilmuoti Klaipėdos universiteto mokslininkams su jų įranga.

„Visi, kurie peržiūrėjome, konstatavome, kad lėktuvo viduje yra žmogaus siluetas. Matyti tik vieno žmogaus kūnas, antro arba nematyti, arba jo nėra“, – ašaras vos tramdė B. Mačiulytė.

Ji kartu su kitais dingusių pilotų artimaisiais dabar laukia, kada dar išsamiau bus apžiūrėtas lėktuvos vidus, nes tuomet turėtų paaiškėti daugiau detalių.
Brigita Mačiulytė. V. Spurytės nuotr.

„Nežinau, ar laivą iškels, ar kvies narus iš užsienio, kurie specialia įranga gali panerti į 124 metrų gylį. Tačiau faktas, kad tai turi būti padaryta“, – kalbėjo B. Mačiulytė.

Ji apgailestavo, jog laivas „Kuršis“ prie paieškos operacijos prisijungė tik antradienio rytą, o po kelių valandų po vandeniu ir aptiko nuskendusį lėktuvą.

„Niekaip nesuprantu, kodėl gelbėjimo ir paieškos operacijos negalėjo vykti paraleliai. Taip, ieškojo gyvų žmonių, tačiau juk po paros pradėta kalbėti, kad gyvus rasti jau praktiškai neįmanoma, bet kitų priemonių nesiimta. Tik po mano skambučio Juozui Olekui buvo atsiųstas „Kuršis“'. Bijau ir pagalvoti, kad jei nebūčiau išdrįsusi taip pasielgti, tuomet būtų tokia situacija, kad paieška būtų nutraukta, lėktuvas gulėtų jūros dugne, o mes visi gyventume nežinioje“, – reziumavo B. Mačiulytė.

KAM: galimai aptiktas vienas kūnas

Gegužės 21 d. naktį nuodugniai iš išorės apžiūrėjus jūros dugne esantį orlaivį An-2, aptiktas galimai vieno iš pilotų kūnas, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Operacijai panaudota Karinių jūrų pajėgų priešmininio laivo „Kuršis“ ir Klaipėdos universiteto povandeninių objektų apžvalgos video įranga.

Nauja vaizdo medžiaga iš laivo šiandien buvo pristatyta į Karinių jūrų pajėgų štabą Klaipėdoje, kur buvo peržiūrėta kartu su pilotų artimaisiais.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas reiškia užuojautą ir paramą pilotų artimiesiems šiuo sunkiu laukimo laikotarpiu ir toliau dės visas pastangas, kad būtų rasti abu pilotai, teigiama ministerijos pranešime spaudai.

Šįryt Krašto apsaugos ministerijoje įvyko susitikimas su Susisiekimo ministerijos atstovais, kuriame buvo tariamasi dėl orlaivio An-2 iškėlimo iš jūros dugno.

Trečiadienį Krašto apsaugos ministerija kreipėsi į Švedijos gynybos ministeriją su prašymu padėti rasti partnerių, turinčių reikiamos įrangos, Baltijos jūros dugne gulinčiam orlaiviui An-2 iškelti.

Prokuratūra: artimieji atpažino apavo detalę

Klaipėdos apygardos prokuratūros, kuriai pavesta ištirti pilotų dingimo aplinkybes ir tai, ar jų paieška buvo organizuota tinkamai, vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevičius taip pat peržiūrėjo iš laivo „Kuršis“ ir Klaipėdos universiteto povandeninių robotų gautą vaizdo medžiagą.

„Informacija tikrai nėra išsami, nes nė vienas robotas negali patekti į lėktuvo vidų ir nufilmuoti, kas jame yra. Vaizdas nufilmuotas per lėktuvo langus, pasišviečiant prožektoriais. Vaizdo medžiagoje matyti, kad lėktuvo salone tarp sėdynių yra galimai vieno iš dingusių pilotų siluetas. Artimieji patvirtino, kad tai galimai vienas iš dingusių pilotų, nes atpažino apavo detalę, kuri aiškiai matyti – tai užsienio įmonės logotipas. Tačiau kol palaikai nebus iškelti, kol nebus atlikta ekspertizė, nenustatyta mirties priežastis, negalime įvardinti, kurio pilotai palaikai yra lėktuve“, – teigė V. Jurkevičius.

Patys artimieji taip pat nekomentuoja, kurio piloto palaikai galimai yra rasti. „Mes taip susitarėme, nes viskas dar labai neaišku. Savo versiją turime, bet jos kol kas neviešinsime“, – gerbti artimųjų sprendimą paprašė B. Mačiulytė.

V. Jurkevičius pabrėžė, jog reikėtų kuo operatyviau iškelti palaikus arba visą lėktuvą. „Kiek žinau, žingsniai jau yra daromi. Susirašinėjama su užsienio valstybių firmomis Vienas etapas yra patekti į lėktuvo vidų ir jį išsamiai apžiūrėti, o kitas etapas – iškelti lėktuvą. Kiek žinau, jau rastos įmonės, kurios galėtų tai padaryti, dabar lyg deramasi dėl kainų, dėl gylių ir panašiai“, – teigė V. Jurkevičius.

A. Brencius: paiešką virš jūros planuojama nutraukti

Lietuvos karinių jūrų pajėgų vado padėjėjas kapitonas leitenantas Antanas Brencius teigė, jog atsižvelgiant į aplinkybes planuojama nutraukti paiešką virš jūros. „Negaliu pasakyti tikslaus laiko, bet manau, kad ji bus nutraukta šiandien (ketvirtadienį – DELFI)“, – teigė A. Brencius.

Jis kol kas negalėjo pasakyti, kaip bus tęsiama povandeninė paieška.

„Visa turima vaizdo medžiaga dar bus peržiūrima, analizuojama. Specialistai pasakys, ar reikia papildomos informacijos, jei taip, tai vėl bus nuleisti robotai filmuoti lėktuvo“, – kalbėjo A. Brencius.
Jo teigimu, povandeniniais robotais lėktuvas buvo apžiūrimas visą naktį, jis filmuotas iš abiejų pusių, tačiau tik iš išorės.

„Matomumas yra pakankamai geras. Nėra vaizdo medžiagos tik iš lėktuvo uodegos, nes neišeina ten patekti, o iš išorės nieko nematyti, tik sienos“, – aiškino vado padėjėjas.

Paklaustas, kaip bus organizuojama lėktuvo apžiūra iš vidaus, palaikų ar lėktuvo iškėlimo operacija, A. Brencius pabrėžė, jog šiuos veiksmus tiesiogiai koordinuoja Krašto apsaugos ministerija, todėl jis negali jų komentuoti. 

Pirminiais duomenimis, nuskendusiame lėktuve aptikti piloto Adolfo Mačiulio palaikai.