J. Oleko teigimu, Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, spręsdamas, kiek vykdyti paiešką, vadovavosi tarptautinėmis rekomendacijomis: „Paieška buvo vykdoma dar ilgiau, nei tose rekomendacijose nurodyta. Tačiau, kadangi tai – pirmas atvejis, kai dingo Lietuvos lėktuvas, buvo nutarta tų rekomendacijų nepaisyti ir paieška buvo pratęsta“.

Ministras LRT.lt taip pat sakė, kad 2009 metais nustatytoje tvarkoje, kuria vadovautasi, nieko nepasakyta apie bendravimą su ieškomų asmenų artimaisiais.

– Ministre, ko gero, Klaipėdoje peržiūrėjote filmuotą medžiagą apie jūros dugne rastą lėktuvą „An-2“?

– Taip, peržiūrėjau.

– Ar dar kartą bus bandoma nuleisti kameras iki lėktuvo?

– Nutarėme, kad lėktuvą reikėtų apžiūrėti išsamiau. Gal jau šiuo metu tai ir daroma. Bus naudojama ir papildoma kamera, kuri labiau apšviestų lėktuvą. Taip pat nutarėme kreiptis pagalbos į savo sąjungininkus Švedijoje, Suomijoje arba Norvegijoje. Laukiame pasiūlymų, kas galėtų kuo greičiau nusileisti į jūros dugną ir iškelti lėktuvą į paviršių.

– Kada Jūs pats sužinojote apie tai, kad virš jūros dingo Lietuvos lėktuvas?

– Mane ši žinia pasiekė praėjusį šeštadienį vėlai vakare.

– Jūs šeštadienį vykusioje kariuomenės ir visuomenės šventėje dalyvavote kartu su Prezidente Dalia Grybauskaite. Jei Jums apie šią nelaimę būtų pranešta anksčiau, gal būtumėte sykiu su šalies vadove davę nurodymus aukščiausiu lygiu nedelsiant pradėti lėktuvo ir lakūnų gelbėjimo operaciją?

– Šiuo metu nenorėčiau spėlioti. Grįžęs iš Klaipėdos sudarysiu tarpžinybinę tyrimo grupę, nes šiuo metu informacija apie nelaimę ir gelbėjimo operacijos vykdymą – prieštaringa. Sudėliosime informaciją minučių tikslumu. Mano galva, yra nemažai problemų dėl komunikacijos tarp žinybų.
Bet tam, kad galėtume padaryti išvadas ir imtis tam tikrų sprendimų, reikia turėti visą objektyvią tyrimo medžiagą. Tuomet galėsime padaryti išvadas ir imtis sprendimų dėl pareigūnų atsakomybės.

– Kas lėmė, kad lėktuvo paieška buvo nutraukta, o po to vėl atnaujinta?

– Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras vadovavosi tarptautinėmis rekomendacijomis. Paieška buvo vykdoma dar ilgiau, nei tose rekomendacijose nurodyta. Tačiau, kadangi tai – pirmas atvejis, kai dingo Lietuvos lėktuvas, buvo nutarta tų rekomendacijų nepaisyti ir paieška buvo pratęsta.

– Tačiau šiuo metu viešai ne kartą buvo skelbta, kad paieškos buvo atnaujintos tik po to, kai Jums paskambino vieno iš dingusių lakūnų dukra. Ar būtent tai lėmė sprendimą tęsti paiešką?

– Aš keletą kartų bendravau su lakūnų artimaisiais, todėl negalėčiau paieškos atnaujinimo susieti tik su šiuo faktu. Mano pozicija buvo tokia, kad paiešką reikia atnaujinti, bet ne mano sprendimas yra lemiamas. Paiešką koordinuoja Jūrų gelbėjimo ir koordinavimo centras.

– Kaip Jums atrodo, ar yra vilčių, kad lakūnai dar – gyvi?

– Specialistai Klaipėdoje teigė, kad vilčių labai nedaug, nes po nelaimės praėjo nemažai laiko. Bet laikomės nuostatos, kad viltis miršta paskutinė, todėl sieksime išsiaiškinti, ar iš tikrųjų lakūnų kūnų nėra nuskendusiame lėktuve.

– Šiandien buvo paskelbtas griežtas šalies vadovės D. Grybauskaitės pareiškimas, kad dėl spragų ir klaidų, ieškant dingusio lėktuvo ir lakūnų, bus imtasi labai griežtų priemonių. Gal net bus pareikalauta kai kurių pareigūnų atsakomybės? Ar nejaučiate, kad ir į Jūsų daržą mestas akmuo?

– Norėčiau sulaukti tyrimo išvadų. Šiuo metu galėčiau pastebėti keletą dalykų – paieška buvo atliekama pagal 2009 m. nustatytą tvarką ir joje nieko nepasakyta apie bendravimą su ieškomų asmenų artimaisiais. Krašto apsaugos sistemoje panašių nelaimų atveju kreipiamės pagalbos į psichologus, kariuomenės kapelionus ir stengiamės su nukentėjusiųjų artimaisiais palaikyti kuo glaudesnius ryšius. Šiuo atveju su artimaisiais daugiau bendravo nuskendusio lėktuvo savininkas.

– Instrukcijos – instrukcijomis, tačiau, matyt, tokiais atvejais reikia daugiau žmogiškumo?

– Norėčiau, kad viską įvertintų kažkas iš šalies. Dėl to sutarėme ir su lakūnų artimaisiais.
Kita vertus, šiandien mačiau, kaip su atsidavimu dirba įvairių sričių specialistai. Tokiais atvejais jiems, ko gero, nėra lengva bendrauti su dingusiųjų lakūnų artimaisiais. Tačiau galiu atsakingai patikinti – išvados dėl šios katastrofos tyrimo bus padarytos.