Jai pirmadienio vakarą pavyko telefonu susisiekti su šiuo metu užsienyje esančiu krašto apsaugos ministru Juozu Oleku.

„Jam uždaviau du klausimus. Į vieną jis atsakė, į kitą – ne. Tačiau svarbiausia tai, kad pažadėjo, jog paieškos tikrai vyks iki trečiadienio ryto, kol jis grįš iš Briuselio, o tada bus sprendžiama, kaip elgtis toliau“, – teigė B. Mačiulytė.

Vienas klausimų, kuriuos ji uždavė ministrui, buvo: kodėl du Lietuvai priklausantys kariniai laivai, turinys skenavimo įrangą, galintys objektų ieškoti ir po vandeniu, šiuo metu dalyvauja tarptautinėse pratybose, o ne ieško dingusių pilotų.

„Ministras patikino, kad vieną tų laivų tuoj pat atšauks iš pratybų. Jo greitis yra apie 70 kilometrų per valandą, todėl tikėtina, kad dar šią naktį jis pasieks paieškos rajonus, kur ieškoma dingusio lėktuvo ir mūsų mylimų žmonių“, – tvirtino pašnekovė.

Į antrą klausimą, kodėl paieškoje nedalyvauja itin modernus pasieniečių sraigtasparnis, ministras esą negalėjo atsakyti, nes tai – tarpinstitucinis sprendimas.

„Tačiau smagu tai, jog pavyko padidinti paieškos apimtis, tikiuosi, kad ministras tęsės savo pažadus. Gaila dėl to, kad to siekti reikia tokia kaina. Gerai, kad aš taip reaguoju, kad dar neužvaldė sielvartas. O jei tik sėdėtume nuleidę rankas, tada viskas – paieška jau seniai būtų nutraukta. Mums svarbiausia, kad atgautume savo mylimus žmones. Jei jie ir negyvi, tai bent galėsime tinkamai palaidoti. Tikrai nesusitaikysime su tuo, kad jų kapai bus Baltijos jūra“, – kalbėjo B. Mačiulytė.

Ji įsitikinusi, kad paieškos plotai turi būti išplėsti. „Dabar, panašu, kad trinamasi toje pačioje vietoje ir nieko nerandama. Logiška tai, kad jei nerandame čia, tai ieškome kitur. Baltijos jūra, palyginti su kitomis, yra bala, ją visą galima apieškoti“, – ryžtingai kalbėjo pašnekovė.

Krašto apsaugos ministerija pirmadienio vakare pranešė, kad visą dieną Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvu „Spartan“ C27-J ir Latvijos gelbėjimo ir paieškos sraigtasparniu Mi-17 vykdytos virš Baltijos jūros gegužės 16 d. dingusio lėktuvo „An-2“ ir jo įgulos narių paieškos, operaciją toliau tęs Karinių jūrų pajėgų paieškos ir gelbėjimo laivas „Šakiai“. Taip pat operacijai skirtas ir paiešką vykdys Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8.

Operacija bus tęsiama ir antradienį.

Paieška vykdoma Baltijos jūroje, teritorijoje nuo Nemirsetos iki Bernati vietovės Latvijoje.

Kol kas jūros paviršiuje neaptikta su dingusiu lėktuvu susijusių objektų.

Operacijai vadovauja Lietuvos karinių pajėgų Jūrų gelbėjimo ir koordinavimo centras.