Lėktuvu „An-2“ skrido bendrovės „Klaipėdos avialinijos“ pilotai Adolfas Mačiulis ir Alvydas Selmistraitis. Abu jie turi apie 40 metų pilotavimo stažą.

Šie vyrai vadinami labiausiai patyrusiais Lietuvoje pilotuoti tokio tipo lėktuvus ir vienais geriausių pasaulyje.

B. Mačiulytė pasakojo, kad jos tėvas kartą sugebėjo Raudonojoje jūroje saugiai nutupdyti tokio tipo lėktuvą, kai jam baigėsi degalai. „Jis vienintelis pasaulyje tokiu lėktuvu padaro mirties kilpą. Nė kiek neabejoju, kad jis yra gyvas, kad išsigelbėjo, kad jo patirtis jam padėjo. Todėl ir negalima nutraukti paieškų, nes, suprantama, kad patys kranto jie nepasieks“, – ašarų nesugebėjo sutramdyti B. Mačiulytė.

Ji tikino, kad viltis, jog tėvo nebėra tarp gyvųjų, užges tik tada, kai pamatys jį mirusį. „Tačiau, jei paieškos bus tęsiamos, juos turėtų pavykti surasti. Turime daryti viską, negalime jų taip palikti. Tėvelis tikrai tikrai gyvas, tik dar reikia jo ieškoti. Tikiu, kad Lietuvai rūpi jos žmonės, kad tėvo ir jo kolegos atsakingos institucijos nepaliks likimo valiai“, – vylėsi pašnekovė.

B. Mačiulytė apie 21 val susisiekė su Krašto apsaugos ministro atstovu spaudai Vaidotu Linkumi, kuris pažadėjo surinkti kuo daugiau informacijos apie tai, ar bus tęsiama gelbėjimo ir paieškos operacija. Tačiau iki 23.30 val. B. Mačiulytė jokio atsakymo dar nebuvo sulaukusi.

„Šiuo atveju ir yra baisiausia nežinomybė, kai niekas su mumis nebendrauja. Praėjusią naktį mama, aš ir sesuo vaikščiojome palei langus ir viskas. Niekas nesikalba. Kito piloto šeima taip pat gyvena nežinomybėje. Manau, kad mus turėjo surinkti ir nuvežti į Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrą, kad būtume, liaudiškai tariant, ant pulso. Gal aš per dau serialų ir filmų prisižiūrėjau, tačiau manau, kad rūpestis mūsų šeimomis turėjo būti visai kitoks. Dabar patys turėjome rūpintis, iš kur gauti raminamųjų vaistų, psichologų pagalbos. Ji, pavyzdžiui, mano mamai labai praverstų“, – kalbėjo B. Mačiulytė.

Ji, kaip ir mama bei sesuo, vis ar nepraranda vilties, kad paieškos operacija bus atnaujinta ir pilotai surasti.

To tikisi ir kito piloto – A. Selmistraičio šeima: žmona Virginija, dukros Gabrielė ir Giedrė, sūnus Povilas.

„Tėtis yra kovotojas, jis niekada nepasiduoda, todėl tikime, kad ir šioje situacijoje jie rado būdą, kaip išsilaikyti ant vandens, kaip nesušalti. Tačiau jiems reikia pagalbos, jų reikia ieškoti, negalima taip numoti ranka ir viskas. Tėčio vardu prašome, kad paieška būtų atnaujinta. Jis yra lakūnas iš didžiosios raidės, jis gyvena su sparnais, todėl jis tiktai gyvas, tik reikia jį ir jo kolegą surasti“, – per ašaras vos kalbėti įstengė A. Selmistraičio dukra Gabrielė.

Ji sakė tikinti, kad atsakingų institucijų vadovų širdyse dar yra žmogiškumo, todėl paieška bus atnaujinta. „Labai tikimės, kad Alvydo anūkai, kurių vienam yra septyneri metai, o kitam šeši mėnesiai, vėl pamatys savo mylimą senelį“, – vylėsi Gabrielė.

Kol kas nėra informacijos, kad dingusių pilotų gelbėjimo ir paieškos operacija būtų atnaujinta.

Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai, nuo gegužės 16 d. vakaro ieškoję virš Baltijos jūros dingusio lėktuvo An-2, grįžo į uostą, paskelbė Krašto apsaugos ministerija. Taip pat paiešką sustabdė Karinių oro pajėgų lėktuvas L-410 ir Latvijos paieškos ir gelbėjimo rajone dingusio lėktuvo ieškojęs Latvijos karinis sraigtasparnis Mi-17.