Į ligoninę guldys mažiau

Dabar gyventojams teks susitaikyti ir su tuo, kad niekas nebeleis kelias paras vartytis ligoninės lovoje ir po dar sudėtingesnių procedūrų, intervencijų.

Dienos stacionare ligoniams ne tik bus atliekamos įvairios operacijos, perpilamas kraujas, lašinami vaistai, bet ir atliekamos planinės širdies kraujagyslių šuntavimo procedūros – koronografijos.
Pastarosios procedūros, kaip ir kraujo perpylimas bei kai kurios kitos, sudėtingesnės procedūros, tyrimai iki šiol buvo atliekami stacionare.

Gyventojams teks nusiteikti, kad, užuot paguldyti į stacionarą, dažniau bus paliekami priėmimo skyriuje stebėjimui ir suteikus reikiamą pagalbą išleidžiami namo. Sveikatos apsaugos ministerija ir ligonių kasos reikalauja, kad ligoninės taupytų – mažiau guldytų ligonių ir vytųsi Europos Sąjungos hospitalizacijų rodiklį – 14 guldymų į stacionarą 100 gyventojų. Šalyje tokiam skaičiui gyventojų tenka 20 guldymų, Panevėžio krašte – 22.

Respublikinė Panevėžio ligoninė įsipareigojo 2 tūkstančiais sumažinti hospitalizacijų skaičių. Jeigu to nepadarys, nukentės finansiškai.
 
Plės dienos centrus

„Gydymas stacionare – vakarykštė diena, šiandien yra gydymas dienos stacionaruose ir ambulatoriškai. Visoje Europoje įprasta, kad į ligonines guldoma tik išimtiniais atvejais, kai neįmanoma suteikti reikiamos pagalbos ambulatorinėje grandyje arba dienos stacionare. Taip turės būti ir pas mus“, – Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas sako, kad lietuviams nori nenori teks pakeisti požiūrį ir įpročius.

Pasak jo, sumažinus valstybei brangiai atsieinančio gydymo apimtis stacionare, bus plečiamos ambulatorinės ir dienos stacionaro paslaugos. Ligoniai nenukentės, o, atvirkščiai – jie greičiau sulauks būtinos pagalbos, nerizikuos pasigauti papildomų ligų, kaip gulėdami ligoninėje. Hospitalinių infekcijų rizika stacionare didesnė.

Respublikinės Panevėžio ligoninės laikinai direktorės pareigas einanti Violeta Smilgienė patvirtino, kad įstaiga su Ligonių kasa sutarė šiemet suteikti mažiau stacionarinių paslaugų. Tam numatyta mažiau lėšų nei pernai, tačiau daugiau pinigų ligoninė gaus ambulatorinėms konsultacijoms, tarp jų ir sudėtingesnėms, tokioms kaip endokrinologo konsultacija su skydliaukės punkcija, dienos chirurgijos paslaugų plėtrai.

Laikinoji įstaigos vadovė sako, kad Konsultacijų poliklinikoje bus įdarbinta daugiau specialistų: kardiologas, hematologas, alergologas, dietologas ir kt.
 
Ramina gyventojus

Panevėžio ligoninės Kardiologijos I skyriaus vedėja, vyriausioji Panevėžio krašto kardiologė Irena Skripkauskienė teigia, kad kraujagyslių zondavimas angiografu, kuris yra pats tiksliausias būdas širdies kraujagyslių būklei nustatyti, priskiriamas sudėtingesnėms procedūroms, tačiau kai kuriais atvejais jas galima bus atlikti dienos stacionare.

„Dienos stacionare bus tiriami planiniai ligoniai, kurių būklė nėra ūmi. Jeigu atlikus koronografiją nebus nustatyta didesnės patologijos, nekils komplikacijų, pacientai tą pačią ar kitą dieną bus išleisti namo. Jeigu atlikus zondavimą paaiškės, kad būklė sudėtinga, guldysime į ligoninę ir laikysime tiek, kiek reikės, ar siųsime operuoti“, – kalbėjo kardiologė.

Gydytoja akcentavo, kad pacientai, sergantys nestabilia krūtinės angina, ištikti ūmaus infarkto, ir toliau bus gydomi stacionare. Taip pat bus guldomi ir kai kurie planiniai ligoniai, atsižvelgiant į jų sveikatos būklę.

Žmonės dažnai painioja koronografiją su kraujagyslių praplėtimu. Koronografija – diagnostinė procedūra. Ji atliekama sergantiesiems išemine širdies liga, krūtinės angina po persirgto širdies infarkto.

Šis tyrimas leidžia nustatyti kraujagyslių būklę: dydį, ar yra kraujagyslių susiaurėjimų, kiek jų yra, kurioje kraujagyslės vietoje, dideli jie ar maži. Kraujagyslių praplėtimas – tai susiaurėjusių kraujagyslių spindžio padidinimas.

Koronografijų atliekama gerokai daugiau nei praplėtimų. Panevėžio ligoninėje 2012 metais padaryta 1096, 2013 m. – 1116, 2014 metais – 1599 koronografijos. Kraujagyslių praplėtimo procedūrų skaičius per trejus metus išaugo nuo 321 iki 501.

Pasak I. Skripkauskienės, galimybė greičiau suteikti pagalbą ir daugiau gyventojų atsirado prieš metus ligoninei pasirašius sutartį su Santariškių klinikomis dėl bendradarbiavimo, vadinamojo klasterio. Kraujagyslių zondavimo ir plėtimo procedūras atlieka iš Vilniaus atvykstantys patyrę kardiologai. Pagalba teikiama visą parą.

„Labai svarbu, kad krūtinės srityje deginantį, plečiantį skausmą, trunkanti daugiau kaip 30 minučių, jaučiantys žmonės nedelstų ir kreiptųsi į ligoninės priėmimo skyrių“, – perspėja kardiologė.