Tačiau premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad tokie žmonės nebus šaukiami – esą tai klaida.

Apie tai A. Butkevičius užsiminė Vyriausybės valandos metu Seime atsakydamas į Liberalų sąjūdžio nario Andriaus Mazuronio klausimą.

„Vakar buvo paskelbtas šauktinių sąrašas, tarp šauktinių atsidūrė tokie asmenys kaip R. Berankis, L. Spalvis, žymus Lietuvos futbolininkas, T. Sabonis. Gerbiamasis premjere, sakykite, kaip jums atrodo, taip žmogiškai labiau, ar tokie žmonės, tokie sportininkai turėtų būti šaukiami, ar ne? Jeigu ne, tai kokie turėtų būti kriterijai ar kriterijų sąrašas, kad jį turėtų atitikti asmuo, kad galėtų gauti išimtį, pasinaudodamas ta taisykle ar ta išimtimi iš taisyklės?“ - klausė A. Mazuronis.

„Aš manau, kad tie žmonės tikrai nebus šaukiami. O tokių tam tikrų atvejų pasitaiko ir pasitaikys. Aš pats puikiai atsimenu, kai mokiausi vienuoliktoje klasėje, buvau irgi pakviestas pereiti medicininę patikrą. Ir anais laikais, pasirodo, buvo daromos tam tikros klaidos. Manau, žmogiška yra kai kada gal ir suklysti, bet svarbiausia, kad tos klaidos būtų ištaisytos ir kad jų būtų kuo mažiau“, - aiškino A. Butkevičius.

DELFI primena, kad Krašto apsaugos ministerija trečiadienį paskelbė šaukiamųjų į privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašus: juose atsitiktine tvarka atrinktos 36 825 pavardės, iš kurių šiemet į tarnybą bus pakviesta apie 3000 jaunuolių, iš jų jau yra daugiau nei 1000 savanorių.

Seimui atnaujinus šaukimą į privalomąją pradinę karo tarnybą, nustatyta, kad 9 mėnesių trukmės prievolę turi atlikti 19-26 metų jaunuoliai, tačiau į sąrašus nepateko studijuojantys asmenys. Pašauktieji atlikti tarnybą dar bus tikrinami, ar atitinka sveikatos normatyvus, tačiau galės prašyti atidėti tarnybą ir dėl individualių priežasčių. Ministro įsakyme nurodoma, kad nuo tarnybos gali būti atleisti Lietuvą garsinantys žmonės: sportininkai,menininkai, mokslininkai ir panašiai.

Tai „Žinių radijui“ patvirtino ir Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas Žygimantas Adamonis.

„Yra galimybė atidėti karo tarnybą, tai yra numatyta krašto apsaugos ministro įsakyme. Kiekvienas karo prievolininkas, jeigu mato, kad gali būti padaryta didelė žala jo asmeniniams arba visuomeniniams interesams, gali teikti prašymą karo prievolės ir kontaktavimo skyriams dėl tarnybos atidėjimo. Šie prašymai būtų svarstomi specialių komisijų regionuose. Vėlgi karo prievolininkas su prašymu turi pateikti ir argumentaciją, kad yra jam galimas atidėjimo pagrindas“,- kalbėjo Ž. Adamonis.