Nėra finansavimo

Po kovą vykusių rinkimų valdančiąją daugumą sudarė „Vieningas Kaunas“, liberalai ir socdemai. Iki šiol Kaunui vadovavę konservatoriai ir dvi kadencijas miesto meru buvęs Andrius Kupčinskas liko mažumoje.

„Šiandien lygiai 4 savaitės, kai mes esame šiame kabinete. Mes visi nauji žmonės – iš bankų ir privačių įmonių. Norime pasakyti, ką mes čia radome. Kauno savivaldybė valdyme yra atsilikusi 10 metų. Tai didžiausia bėda. Nenoriu, kad tai būtų vieno žmogaus orkestras, todėl susirinkome visa komanda“, - teigė V. Matijošaitis.

„Du esminiai pastebėjimai ir kas įdomiausia. Pajamos labai arti plano vykdymo ir jos surenkamos pakankamai neblogai. Išskyrus sausio mėnesis, tačiau metų viduryje pajamas pasivysime. Įdomiausia dalis savivaldybės įsipareigojimai – 147 mln. eurų. Tiesa, tai yra ir koncesijos mokesčiai. 51 mln. savivaldybė skolinga bankams, 35 mln. eurų - kitoms institucijoms. 11 mln. siekia skola savivaldybės įmonėms. Didžiausia iš jų – eilę metų besitempianti skola „Kauno autobusams“, - skaičius vardijo naujasis savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Naujai Kauno valdžiai užkliuvo tai, kad stambiausiems projektams vykdyti tiesiog nėra numatyta pinigų.

„Pasiruošimas nulinėje stadijoje. Prieš rinkimus buvo bandomas pūsti muilo burbulas, tačiau visus projektus reikia pradėti nuo nulio. Juokaujame, kad paveldėjome riestainio skylę. Pavyzdys, kad tuoj prasidės Raudondvario plento rekonstrukcija, Laisvės alėjos rekonstrukcija. Tačiau pažadai duoti, o finansavimas nenumatytas“, - teigė vicemeras Povilas Mačiulis.

„Visi pradėti projektai – tame tarpe ir Panemunės tiltas, yra be finansavimo. Mums reikės sugalvoti, iš kur gauti 11 mln. Eurų kitiems metams. Tačiau ir atidarius tiltą laiku, mes tik už kelių mėnesių galėsime pradėti aplinkines gatves. Panemunėje. Vėlgi nauja valdžia turės sugalvoti, kaip apeiti galiojančius įstatymus ir pastatyti prietiltį ir gatves“, - sako V. Matijošaitis.

Mero teigimu, Laisvės alėjos rekonstrukcijai numatytas 1 mln. Lt, iš 70 mln. Lt, kurių reikia visai rekonstrukcijai.

„Nėra aiškaus sudėliojimo į etapus. Aš, kaip verslo žmogus, būčiau padaręs racionaliau. Dabar jau viskas. Tačiau bent jau pavyko sumažinti rekonstrukcijos laiką“, - sako V. Matijošaitis. Teigiama, kad vietoje numatytų 7 metų, Laisvės alėjos rekonstrukcija truks beveik 6 metus.

Artėja permainos

Kauno savivaldybė turi per 200 įstaigų ir įmonių. Daugumos jų vadovai lieko tie patys. Tačiau visi jie per dvi savaites turi pateikti planus, kaip mažinti įkainius kauniečiams ir taupyti savivaldybės biudžeto lėšas.

„Direktoriams išaiškinome, kad jie nėra vergai ir turi dirbti kūrybiškai ir efektyviai“, - sako V. Matijošaitis.

Buvęs ilgametis Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius eilę metų globojo Kino studiją, tačiau ši įstaiga šiuo metu likviduojama.

„Savivaldybė tai ne Holivudas. „Romuva“ yra turtas, kur turi sutilpti visi naudingi dalykai“, - teigė vicemeras Simonas Kairys.

Be to, artėja ir savivaldybės administracijos pokyčiai, o darbo neteks apie pusantro šimto biurokratų.

„Net efektyviausiai veikianti organizacija apauga nereikalingais etatais. Verslas tuo atsikrato krizės sąlygomis. Matyt, savivaldybėje krizės nebuvo paskutinius 8 metus. Galima daryti išvadą, kad ji apaugo 20 proc. nereikalingų etatų. Reikia pokyčių ir pertvarkos. Kalbėsimės su visais vadovais ir elgsimės labai pragmatiškai“, - sako G. Petrauskas.

Šiuo metu Kauno savivaldybėje dirba 760 darbuotojų, o pertvarkos modelis turėtų būti baigtas per pora artėjančių savaičių.