Bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenių vadų laiškas bus išsiųstas NATO pajėgų vyriausiajam vadui JAV generolui Philipui Breedlove'ui.

„Baltijos šalių kariuomenių vadai sutarė prašyti nuolatinio NATO pajėgų dislokavimo Baltijos šalyse - kaip atgrasymo priemonės reaguojant į saugumo situaciją regione“, - BNS sakė Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Mindaugas Neimontas.

„Siekiame brigados dydžio vieneto, kad kiekvienoje Baltijos šalyje nuolat turėtume po batalioną“, - teigė karininkas.

Brigados dydžio vienetą paprastai sudaro nuo 2 iki 3 tūkst. karių.

Nuo pernai Baltijos šalyse yra dislokuota po kuopą - maždaug pusantro šimto - JAV karių. Karius pratyboms vis dažniau atsiunčia ir kiti sąjungininkai, tačiau tai daroma nereguliariai.

NATO naikintuvai iš Šiaulių trečiadienį lydėjo Rusijos transporto orlaivį

Šiauliuose dislokuoti NATO oro policijos naikintuvai trečiadienį atpažino ir lydėjo virš Baltijos jūros skridusį Rusijos strateginį transporto orlaivį.

Naikintuvai kilo apie 16 valandą, kai buvo gautas signalas apie iš Rusijos pagrindinės dalies į Karaliaučiaus sritį skrendantį orlaivį „Il-76“, ketvirtadienį BNS sakė Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas kapitonas Donatas Suchockis.

„Paskelbtas „A-Scramble“ su tikslu identifikuoti Rusijos orlaivį „Il -76“, skrendantį į Kaliningrado sritį be plano, su atsakikliu, radijo ryšio nepalaikė“, - teigė D.Suchockis.

Tai mažiausiai antras kartas šią savaitę, kai Šiauliuose budintys Aljanso oro policijos misijos naikintuvai kilo atpažinti virš Baltijos jūros skrendančius orlaivius. Pirmadienį NATO naikintuvai lydėjo du Rusijos karinius transporto orlaivius „An-22“.

Praėjusią savaitę Lietuvoje budintys Aljanso oro policijos naikintuvai reaguojamųjų skrydžių nevykdė.
NATO oro policijos misiją Lietuvoje vykdo Norvegija ir Italija.