Įstatymo pakeitimais siekiama įtvirtinti, kad kriminalinės žvalgybos informacija apie asmens galimai rengiamas, daromas ar padarytas nusikalstamas veikas turėtų būti išslaptinama to paties asmens, nuo kurio ji pirmiausiai saugoma, pageidavimu.

Be to, įstatymo pataisos sukurtų prielaidas piktnaudžiauti ir sudarytų galimybę asmenims pretenduoti į tam tikras pareigas, kurių asmuo galimai net nesiekia, ir per šias procedūras išsiaiškinti, kokia kriminalinės žvalgybos informacija apie tam tikrą asmenį disponuoja teisėsaugos institucijos, teigia STT.

Taip pat pažymėtina, kad kriminalinės žvalgybos informacijos apie tam tikrą asmenį gali turėti kiti kriminalinės žvalgybos subjektai, kurie ją pateikia STT, kad būtų užtikrintas Korupcijos prevencijos įstatymo nuostatų vykdymas. Tuo tarpu patvirtinus siūlomus pakeitimus, gali būti taip, kad Respublikos Prezidento, Seimo Pirmininko ir Ministro Pirmininko iš viso nepasieks kitų kriminalinės žvalgybos subjektų surinkta ir įslaptinta informacija apie į pareigas skiriamą asmenį, nes bus pagrįstai baiminamasi, kad informacija gali būti atskleista.

STT manymu, įslaptintos informacijos išslaptinimo tvarka ir pagrindai išsamiai reglamentuoti Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatyme, todėl būtų ydinga panašaus pobūdžio nuostatas įtvirtinti ir kituose teisės aktuose, šiuo atveju Kriminalinės žvalgybos įstatyme.

S. Urbanavičius: Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisas vertinu neigiamai

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius sako, kad neigiamai vertina Seime svarstomas Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisas, kurios leistų tam tikrais atvejais paviešinti kriminalinės žvalgybos informaciją.

"Vertiname neigiamai tokias įstatymo pataisas dėl to, kad yra daug priežasčių, viena iš pagrindinių, kad apskritai atsiranda galimybė tiesiog tikrinamajam asmeniui sužinoti jo atžvilgiu taikomas kriminalinės žvalgybos veiksmus, nebūtinai jam ir siekiant netgi kažkokių tai pareigų",- trečiadienį Seime kalbintas žurnalistams sakė S. Urbanavičius.

Jis taip pat sakė, kad trečiadienį premjerui Algirdui Butkevičiui pateikta papildoma informacija apie siekusį užimti švietimo ir mokslo ministro postą Vydą Gedvilą.

Pasak jo, STT padarė tai, atsižvelgusi į motyvuotą premjero prašymą. "Šiandien pateikėme atsakymą. Jį gavo Ministras pirmininkas, iš Lietuvos Prezidentės negavome tokio prašymo, todėl nepateikėme tokios informacijos,"- sakė STT vadovas.

Paklaustas, ar tai nauja informacija, S. Urbanavičius sakė, kad tai yra ta pati informacija, tiesiog pateikta detaliau".

Ketvirtadienį Seimas ketina balsuoti dėl Kriminalinės žvalgybos įstatymo pakeitimo projekto, kurį priėmus būtų leista paviešinti apie žmogų surinktą kriminalinės žvalgybos informaciją, jam to pageidaujant, primena ELTA.

Už šį dokumentą po pateikimo balsavo 69 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 18 parlamentarų.

Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisas pateikęs "darbietis" Vytautas Gapšys siūlo nustatyti, kad kriminalinės žvalgybos informacija, pateikta Prezidentui, Seimo Pirmininkui ar Ministrui Pirmininkui, neprieštaraujant asmeniui, apie kurį teikiama informacija, turi būti išslaptinta, jei to prašo Prezidentas, Ministras Pirmininkas, Seimo Pirmininkas arba pats asmuo ir su tuo sutinka kriminalinės žvalgybos pagrindinės institucijos vadovas.

Šiuo metu Prezidentui, Seimo Pirmininkui ir Ministrui Pirmininkui Kriminalinės žvalgybos pagrindinės institucijos vadovo pateikiama informacija apie asmenį yra įslaptinama, jos negalima atskleisti tretiesiems asmenims.