Tai jis pranešė trečiadienį Seime padarydamas viešą pareiškimą.

„Atsisakau kandidatuoti į švietimo ir mokslo ministro postą. Šis sprendimas - galutinis ir nekeičiamas“, - sakė V.Gedvilas.

Jis teigė taip pasielgęs, kad „vyrautų stabilumas, o ne destrukcija, kad tiek politikai, tiek visuomenė būtų ne susiskaldę, o vieningi“.

Anot „darbiečio“, susiklosčiusi situacija dėl jo kandidatūros yra nenormali ir nebegali toliau tęstis.

„Viešojoje erdvėje keliamos viena už kitą fantastiškesnės versijos. Dirbtinai eskaluojamas konfliktas tarp Lietuvos Respublikos prezidentės ir ministro pirmininko, tarp valdančiosios koalicijos partnerių. Pagaliau – ir tai yra svarbiausia – kiršinama ir be aiškių atsakymų paliekama visuomenė“, - tvirtino V.Gedvilas.

Jis prisipažino, kad pastarosios dienos jam nebuvo lengvos, nes buvo „mestas nepasitikėjimo šešėlis“, nežinodamas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) prezidentei ir premjerui pateiktos medžiagos, jis teigė negalintis apsiginti.

„Greitai ir paprastai šiandien apginti savęs negaliu. Tokia realybė. Bet kokiu atveju padarysiu viską, kad įrodyčiau, jog esu teisus – ir nekaltas. Kiek beužtruktų, kiek bekainuotų, - trečiadienį sakė Seimo vicepirmininkas. - Kreipiausi į Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl pažymos paviešinimo. Gavau neigiamą atsakymą. Nelieka kito kelio – tik kreiptis į teismą. Tuo keliu ir eisiu.“

Darbo partija ieškos naujų kandidatų į švietimo ir mokslo ministrus

Valdančioji Darbo partija trečiadienį rengia prezidiumo posėdį, per kurį bus svarstomi nauji kandidatai į švietimo ir mokslo ministrus, sakė Seimo „darbiečių“ seniūnas Kęstutis Daukšys.

Jis kol kas negalėjo pasakyti, kiek kandidatų į ministrus partija teiks premjerui Algirdui Butkevičiui.

„Tai partijos pasirinkimas, ir manau, mes darysime taip, kaip mes manome“, - Seime žurnalistams tvirtino K.Daukšys.

Jis abejojo, kad į švietimo ir mokslo ministrus galėtų būti siūlomas nepartinis kandidatas.

Darbo partijos frakcijos seniūnas tvirtino, kad pirmasis Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas su partija suderino savo sprendimą atsisakyti kandidatuoti į švietimo ir mokslo ministrus. Tačiau K.Daukšys pabrėžė, kad tai buvo jo asmeninis sprendimas.

Trečiadienį V.Gedvilas pranešė, kad dėl stabilumo ir santarvės valstybėje atsiima savo kandidatūrą į ministrus.

K.Daukšys taip pat informavo, kad frakcija ketvirtadienį sieks, jog būtų priimtos Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisos, sudarysiančios galimybę tam tikromis sąlygomis paviešinti valstybės vadovams pateiktą kriminalinės žvalgybos informaciją apie kandidatus į aukštus postus.

„Be abejonės, nes matome problemą, kuri yra iškilusi. Čia ne tik šiuo atveju, ir viceministrų atveju, ir daugeliu kitų pareigūnų, į pareigas skiriamų žmonių atveju negali būti žmogui pasakoma, kad tu netinki ir neaišku kodėl“, - dėstė K.Daukšys, paklaustas, ar dar sieks priimti minėtas pataisas po V.Gedvilo sprendimo.

Slaptos pažymos viešintos versijos - kelios

DELFI primena, kad, šaltinių duomenimis, V. Gedvilas protegavo Edžio Urbanavičiaus paskyrimą į Sporto departamento vadovus. Taip pat esą pažymoje parašyta, kad kažkokio renginio metu už V. Gedvilo nakvynę viešbutyje sumokėjo Lietuvos krepšinio federacija. Šiuos duomenis laidoje iš dalies patvirtino ir premjeras A. Butkevičius

Pats V. Gedvilas tokią informaciją neigė ir teigė, jog tai yra „visiška nesąmonė“. Jis teigia, kad yra kalbėjęsis su sporto bendruomenės atstovais apie kandidatūras, tačiau asmenų neprotegavo.

Taip pat žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad V. Gedvilui koją pakišo jo bernvakaris, už kurį esą sumokėjo Vidmantas Kučinskas, įmonių grupės „Arvi“ savininkas. Buvo pranešama, kad STT pateiktoje pažymoje apie V. Gedvilą atskleidžiami politiko ryšiai su „Arvi“ savininku. Teigiama, kad verlininkas finansavo V. Gedvilo bernvakario šventę.

Pats V. Gedvilas neslėpė, kad artimai bendravo su Vidmantu Kučinsku, bet teigė, kad viską apmokėjo pats.

STT perdavė premjerui papildomą informaciją apie V.Gedvilą

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį perdavė ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui papildomą informaciją apie Darbo partijos siūlytą kandidatą į švietimo ir mokslo ministrus V. Gedvilą, pranešė tarnybos vadovas.

„Šiandien ministrui pirmininkui (...) buvo pateikta jau detali informacija, papildoma“, - žurnalistams Seime sakė STT direktorius Saulius Urbanavičius.

Pasak jo, prezidentė šios papildomos informacijos nėra gavusi.

„Tiek Lietuvos Respublikos prezidentei, tiek ministrui pirmininkui iki šio ryto buvo pateikta vienoda informacija“, - sakė jis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praeitą savaitę atsisakė V.Gedvilą skirti švietimo ir mokslo ministru, argumentuodama STT pateikta įslaptinta informacija. Premjeras savo ruožtu tuomet teigė, kad STT pažymoje esanti medžiaga negali užkirsti kelio „darbiečiui“ gauti postą.

Šią savaitę premjeras paprašė STT raštu pateikti papildomą informaciją, kurią jis sakė išgirdęs per susitikimą su prezidente.