Kalbėdamas prieš NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Turkijos pietinėje Antalijos provincijoje, Lietuvos diplomatas sakė, kad jame daugiausia bus diskutuojama apie Rusijos veiksmus ir situacija Šiaurės Afrikoje bei Artimuosiuose Rytuose.

„Grėsmės, kylančios iš Rytų, labai konkrečiai iš vienos šalies, bus kuo išsamiau aptariamos šiame ministrų susitikime, kaip ir grėsmės kylančios iš Pietų. Pripažinkime, kad atrodo, jog jos toli nuo Lietuvos, tačiau Aljansas yra Aljansas, tai yra 28 šalys už 28 šalis, kaip muškietininkai - visi už vieną, vienas už visus. Kad ir kur Aljanso gynybinis šarvas įskiltų, įskiltų jis ir Lietuvoje“, - BNS Antalijoje sakė ambasadorius.
Vytautas Leškevičius

Pasak jo, Lietuvos visuomenėje „pietinės grėsmės atrodo gerokai efemeriškesnės, nes tolimesnės“.

„Nuo „Islamo valstybės“ kūrimo, Sirijos, Libijos, nuo ekstremistinių judėjimų Šiaurės Afrikoje plitimo - tie karai pietiniame flange yra ne mažiau realūs ir reikalauja ne mažiau dėmesio nei rytiniame flange. Abu šie flangai ir grėsmės, kylančios iš jų, ir Aljanso pasirengimas jiems atremti bus esminis mūsų diskusijos objektas“, - pabrėžė ambasadorius.

Atskiru klausimu V.Leškevičius išskyrė ir Rusijos „agresyvų galios demonstravimą“.

„Kalbame ne tik apie Krymą ir Rytų Ukrainą, ne tik apie nuolatinius Minsko susitarimų nesilaikymus ir laužymus, ne tik apie paramą separatistams. Rusijos agresijos veiksmus jaučiame palei visą Aljanso Rytų flangą. Galima paminėti ir pastaruosius įvykius Baltijos jūroje, kai Rusijos kariniai laivai trukdo komercinei laivybai ir komerciniams projektams Lietuvos ekonominėje zonoje, kaip kitaip tai pavadinsi, jei ne kaip Rusijos agresyvų galios demonstravimą. Tai pasireiškia ir kitu, mums labai juntamu būdu, nuolatinėmis pratybomis su ypač agresyviais scenarijais, kurie numato branduolinius smūgius“, - kalbėjo diplomatas.

Praeitą mėnesį Lietuvos užsienio reikalų ministerija apkaltino Rusiją, kad jos kariniai laivai bando trikdyti elektros kabelio į Švediją tiesimo darbus. Iškviestam Rusijos ambasadoriui išsakytas griežtas protestas.

Pasak V.Leškevičiaus, trečiadienį ir ketvirtadienį truksiančiame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime Antalijoje taip pat bus aptarta Afganistano pažanga, pasirengimas artėjančiam ministrų susitikimui Varšuvoje. Lietuvai susitikime atstovaus ministras Linas Linkevičius.