Remiantis visuomenės nuomonės apklausa, kurią kovą DELFI užsakymu atliko bendrovė „Spinter tyrimai“, už partiją „Tvarka ir teisingumas“ balsuotų 8,3 proc. gyventojų. Darbo partijai pasitikėjimą prie urnų demonstruotų 6,2 proc. Tuo metu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ balandį atlikta apklausa parodė, kad „tvarkiečius“ palaikytų 8,6 proc. rinkėjų, o „darbiečius“ – 6,3 proc.

Tačiau apklausos rodo viena, o rinkimų rezultatai – visai ką kita. Štai savivaldybių tarybų rinkimuose Darbo partija gavo 94 tūkst. 461 balsą, tuo metu „Tvarka ir teisingumas“ – tik 60 tūkst. 465 balsus. Kiek anksčiau, metų pradžioje, „tvarkiečius“ paliko vienas iš šios partijos ryškiausių veidų V. Mazuronis, taip pat jo sūnus Andrius Mazuronis.

V. Mazuroniui – bloga žinia

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas politologas Vytautas Dumbliauskas sako, kad DP įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, į partiją pakvietęs V. Mazuronį, pademonstravo gerą politinę uoslę. „Tai atrodo kaip gerų vadybininkų medžioklė. V. Mazuronis yra samdomas, kai partijoje – nelengvas metas. Viktorui „pramušė“ verslininko gyslelė, nes partijai reikia ryškaus žmogaus, ir jis tokį rado. Savo ruožtu V. Mazuronis taip pat turi ambicijų pabūti lyderiu, nes visą savo politinę karjerą buvo šešėlyje“, – portalui LRT.lt komentavo politologas.

Pasak V. Dumbliausko, V. Mazuronis gali sustiprinti Darbo partiją, mat sugeba rasti bendrą kalbą su visais – tiek miesto, tiek kaimo žmonėmis: „Jis gali nueiti į kaimo kultūros namus, šnekėti ir sulaukti plojimų.“
Valentinas Mazuronis

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovo sociologo Vlado Gaidžio manymu, DP V. Mazuronio atėjimas bus naudingas, tačiau paties politiko reitingas turėtų kristi. Anot sociologo, šiuo metu ši partija patiria krizę, prieš praėjusius Seimo rinkimus jos reitingai buvo 2,5 karto didesni, o per kadenciją jie buvo iššvaistyti, daugelis partijos elito narių turi neigiamą reitingą.

„Tuo metu V. Mazuronis turėjo vieną aukščiausių reitingų tarp ministrų. Šiuo metu jis taip pat turi gerą rezultatą – teigiamai vertina 43 proc. rinkėjų, o neigiamai – 16 proc. Lietuvoje ir kitose šalyse gana aukštai vertinamas nepartinio statusas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat buvo tokioje situacijoje: nepartinė, dirbo iš Briuselio, griežtai vertino vykstančius procesus. V. Mazuronis taip pat buvo patekęs į tokią dėkingą situaciją.

Kartais žlungančioms įmonėms reorganizuotis viduje būna išties sunku, nes yra tarpusavio ryšiai ir pan., todėl pasamdomas vadybininkas. Iš šalies atėjęs žmogus gali negailestingai kažką keisti. Partija su pakankamai charizmatišku žmogumi, tokiu, kaip V. Mazuronis, pritrauks žiniasklaidos dėmesį, bet pačiam politikui tai nėra populiaru. Lietuvoje taip jau yra, kad žmonės neigiamai vertina keičiamas darbovietes, netgi gyvenamas vietas“, – komentavo sociologas V. Gaidys.

Savo ruožtu politikos apžvalgininkė Jurga Tvaskienė nemano, kad V. Mazuronio sprendimas gali sustiprinti vieną partiją ir susilpninti kitą.

„Vis dėlto turbūt yra viešai susidariusi nuomonė, kad tai partijai, nepaisant to, kas yra jos popierinis vadovas, iš tikrųjų vadovauja V. Uspaskichas. Aš labai abejoju, ar V. Uspaskichas partijoje atsisakys to pilkojo kardinolo vaidmens. Manau, V. Mazuroniui bus labai sunku save pateikti taip, kad bent iš šalies atrodytų esąs nepriklausomas nuo pono V. Uspaskicho. V. Mazuronis nesugebėjo savęs pozicionuoti kaip sugebančio pasipriešinti R. Paksui, jam teko pasitraukti. Manau, tas pat netrukus gali atsitikti ir Darbo partijoje. Netikiu, kad vieno žmogaus, tegul ir labai gerai save pateikiančio, atėjimas į organizaciją sustiprins jos pozicijas. Manau, tai tiesiog reikš V. Mazuronio pozicijų susilpnėjimą“, – portalui LRT.lt komentavo J. Tvaskienė.

V. Mazuronis: tik laiko klausimas, kada DP ir TT taps viena politine jėga

Pasak europarlamentaro V. Mazuronio, „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ elektoratas yra panašus. „Pagal visas apklausas ir skaičiavimus, žinoma, yra panašumų. Nemažai yra tokių, kurie svarsto, kurią partiją pasirinkti pirma – Darbo partiją ar partiją „Tvarka ir teisingumas“.

Man tikrai labai sunku pasakyti apie TT perspektyvas. Ir anksčiau, ir dabar esu susijungimo šalininkas. Dėl kai kurių subjektyvių dalykų jungimasis neįvyko, nors visi programiniai ir kiti dalykai tarsi buvo suderinti. Manau, tik laiko klausimas, kada viena ar kita forma tos politinės jėgos suartės ir taps viena politine jėga. Nors, žinoma, galimas dalykas, kad partijos keisis ir pasisuks į visiškai skirtingas puses. Kai kurie dalykai, dėl kurių nesutapo mano nuomonė su TT vadovybe, šiek tiek juda į priešingą pusę, ir sunku pasakyti, kaip viskas toliau atrodys“, –LRT.lt komentavo V. Mazuronis.

Portalui LRT.lt pasiteiravus, kiek „tvarkiečių“ nori pasekti V. Mazuronio pavyzdžiu ir pereiti į Darbo partiją, šis atsakė: „Tikrai nežinau, neskaičiuoju. Neagituoju, bet iš tų skambučių, kontaktų, kuriuos aš turiu, tam tikras susidomėjimas yra. Kuo jis baigsis – matysime.“

Politiko pasiteiravus, ar jo išėjimas iš „Tvarkos ir teisingumo“ galėjo atsiliepti partijai per savivaldos rinkimus, V. Mazuronis paskaičiavo, kad ši partija per Europos Parlamento rinkimus gavo 160 tūkst. balsų, o per savivaldos – 60 tūkst. balsų. „Sunku pasakyti tikslias priežastis, kodėl įvyko vieni ar kiti dalykai. Jei pradėsiu šnekėti, atrodysiu tarsi pervertinantis tam tikrus dalykus. Visi esame subjektyvūs, bet, manau, artimiausi Seimo rinkimai duos atsakymus į jūsų užduotus klausimus.“

Kas laukia „tvarkiečių“?

Ar kitame Seime bus partija „Tvarka ir teisingumas“? Pasak MRU docento V. Dumliausko, viskas 
Rolandas Paksas
priklauso nuo to, kiek ilgai dar žibės R. Pakso žvaigždė.

„Žinoma, jau turėtų atsirasti nuovargis, kai šitiek metų kalbama apie tą patį. Galbūt R. Pakso komanda sugalvos ėjimą žirgu, atkreips į save dėmesį, bet R. Paksas ilgokai gyvena iš tos apkaltos. Jau užaugo karta, kuri neatsimena tos apkaltos. Jei žmogui dabar daugiau nei 20 metų, tai jis buvo vaikas, kai įvyko ta apkalta, o R. Paksas toliau šneka, kad buvo nekaltai pašalintas. Tas populiarumas turėtų natūraliai po truputį mažėti, nes R. Paksui trūksta tokio šarmo, kokį turi V. Mazuronis ar V. Uspaskichas. Iki Seimo rinkimų liko nedaug laiko, TT neturėtų visiškai nusmukti, dabar jie plaukia virš 5 proc., bet neaišku, kas bus toliau“, – sakė politologas.

Pasak politikos apžvalgininkės J. Tvaskienės, toks įspūdis, kad TT eina iš paskutiniųjų, bet jėgos jau senka: „Kol kas jų retorika susieta į R. Pakso reabilitaciją, bet matosi, kad patys žmonės tuo nebetiki. Yra pavieniai šokinėjimai, pavienis veikimas, bet nebėra organizacijos su savo aiškiais tikslais, struktūra, siekiais.“

Sociologo V. Gaidžio teigimu, „Tvarka ir teisingumas“ šiuo metu išgyvena išties nelabai geras dienas, tačiau geras dienas dabar išgyvena galbūt tik Liberalų sąjūdis, pagavęs laiko dvasią.