Lietuvos valstybės atstovai nedalyvavo gegužės 9-osios iškilmėse Maskvoje. Lietuvoje buvo diskutuojama, jog galbūt taip mes išsišokome, pasielgėme netinkamai. Todėl Virginijus Savukynas laidoje „Istorijos detektyvai“ pakalbins Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentą Nerijų Šepetį, kuris primins II Pasaulinio karo aplinkybes.

Šiandien istorikai jau neabejoja, kad Sovietų sąjunga ruošėsi karui su Vokietija, tačiau nespėjo pirmi pulti – tai padarė Hitleris. Be to, nereikia užmiršti, kad Sovietų sąjunga kartu su Vokietija pradėjo II pasaulinį karą – sovietai užėmė dalį Lenkijos. „SSRS kare dalyvavo nuo 1939 metų rugsėjo 1 dienos. O karas, kurio pergalę SSRS švenčia – Didysis Tėvynės karas – to karo net nebuvo, nes tai buvo tik bėgimas ir kapituliacija. Ir tai yra švenčiama? Švenčiami tie milijonai, kurie žuvo dėl nesugebėjimo kariauti ir vadovauti. Kokia čia pergalė?“, sakys laidoje N. Šepetys.

Beje, II pasaulinio karo mitologijos buvo pradėtos kurti tik N. Chruščiovo laikais, iki tol šis karas nebuvo sureikšminamas sovietinėje propagandoje.

Kita laidos „Istorijos detektyvai“ tema – mažo miestelio didelės paslaptys: Seirijai. Ar žinote, kaip su šiuo miesteliu susijęs Vilniaus Gaonas, Simonas Konarskis, Pawelas Suzinas, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir Antanas Žmuidzinavičius? Ar žinote, kad garsiausia XIX amžiaus vaikų rašytoja lenkų kalba Osipowska dažnai aplankydavo šią vietą? Seirijų istoriją – nacių okupacijas, žydų žudynes, pokario partizanų kovas – prisimins ir tų laikų dar gyvi liudininkai.

„Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu šį antradienį 22.20 val. per LRT televiziją.