Ne vieną kartą buvo pastebėta – kultūrinės ir edukacinės erdvės Lietuvoje dirba per trumpai. Deja, net ir praėjus keleriems metams po šių kalbų situacija nepasikeitė.

„Muziejai Lietuvoje (Valdovų rūmai) dirba po 5 valandas savaitgaliais per dieną! Savaitgalį!!! Aišku, kam tie muziejai? Tegul dirba simboliškai... Keletą valandėlių per dieną... Nereikia apsikrauti“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ironizavo B. Nicholson.

Jos draugai pritarė, kad dirbančiam žmogui į muziejus patekti neįmanoma. DELFI nusprendė pasidomėti, ar tai yra tiesa ir išsiaiškinti, ar šią situaciją galima pakeisti?

Vakarais lankytojų sulaukia mažiau

Paklausta, kodėl Valdovų rūmai pasirinko dirbti būtent tokiu grafiku – pirmadieniais nedirba, antradieniais-penktadieniais dirba nuo 11 iki 18 val, o savaitgaliais – nuo 11 iki 16 val. , Valdovų rūmų muziejaus Komunikacijos koordinatorė Ramunė Hazir sakė, kad tai nulėmė keli kriterijai.

„Norėtume atkreipti dėmesį į tai, jog 2013 m. liepos 6 d. lankymui atidaryto Valdovų rūmų muziejaus darbo laikas buvo nustatytas, siekiant optimaliai išnaudoti muziejaus steigėjo – Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos – nustatytą etatinių darbuotojų skaičių bei laikantis Lietuvos Respublikos Darbo kodekse numatytos nuostatos, kad vieno darbuotojo darbo laikas negali būti ilgesnis kaip keturiasdešimt valandų per savaitę.

Taip pat atsižvelgta į kitų muziejų sukauptą ilgametę patirtį bei per dešimtmečius suformuotą muziejų lankymo praktiką Lietuvoje. Ji parodė, kad darbo dienomis po 16.00 val. muziejai Lietuvoje lankomi mažiau intensyviai, o savaitgaliais jie labiausiai lankomi pirmoje dienos pusėje. Būtent dėl to Valdovų rūmų muziejus, kitaip nei kai kurie kiti Lietuvos muziejai, dirba ne penkias, o šešias dienas per savaitę, iš kurių dvi – savaitgalio dienos. Norėtume pastebėti, kad institucijos darbuotojai dirba ne tik oficialiai apibrėžtomis darbo valandomis, kuriomis lankymui yra atvertos Valdovų rūmų muziejaus nuolatinės ekspozicijos. Muziejaus komanda aptarnauja ir lankytojus, kurie atvyksta į po oficialių muziejaus darbo valandų Valdovų rūmuose vykstančius senosios ir klasikinės muzikos koncertus, kitus kultūros ir valstybės reprezentacijos renginius. Jų dalyviams taip pat dažnai sudaromos galimybės aplankyti ir muziejaus nuolatines ekspozicijas“, – sakė ji.

Dažniausi lankytojai – turistai. Jų skaičius vis auga

Pasak R. Hazir, nors išskirti vieną lankytojų grupę yra sudėtinga, pastebima, kad per mokslo metus pirmoje darbo dienos pusėje dažniau apsilanko moksleiviai, savaitgaliais – šeimos su mažais vaikais, senjorai, į renginius gausiau atvyksta vidutinio amžiaus žmonės.

„Visomis savaitės dienomis sulaukiame turistų, kurių demografija taip pat labai įvairi – pavyzdžiui, šiuo metu į muziejų atvyksta daug japonų, kinų turistų grupių, netrūksta lankytojų iš Lenkijos, Rusijos, Prancūzijos, Ispanijos ir kt. šalių.

Per pirmuosius šių metų tris mėnesius Valdovų rūmų ekspozicijas, edukacinius užsiėmimus, renginius ir kt. aplankė 50883 lankytojai. Pastebime, kad lankytojų skaičius pastaruoju metu auga. Pavyzdžiui, balandžio 21-26 d. savaitę muziejų apsilankė 4055 lankytojai – tai akivaizdus lankytojų skaičiaus ūgtelėjimas, lyginant su pirmaisiais metų mėnesiais. Jis sietinas su šiuo metu muziejuje veikiančia tarptautine paroda, taip pat aktyvia edukacine, šviečiamąja ir kt. veikla“, – patikino ji.

Bus pokyčių

Vis dėlto R. Hazir patikino, kad darbo laikas nuo liepos 1 d. bus ilginamas. Nuolatinių ekspozicijų darbo laikas bus prailgindamas 10-čia valandų per savaitę.

„Atsižvelgus į per beveik dvejus metus po Valdovų rūmų muziejaus atidarymo lankymui sukauptą patirtį, išanalizavus lankytojų statistikos dinamiką, atkreipus dėmesį į savo darbo praktikoje pastebėtus lankytojų poreikius bei laisvalaikio organizavimo įpročius; taip pat laikantis nurodytų įstatymų bei įvertinant darbuotojų išteklius, nuspręsta pertvarkyti muziejaus darbą, nustatant tokį muziejaus lankymo laiką:

Antradieniais, trečiadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais 10.00-18.00 val.
Ketvirtadieniais 10.00-20.00 val.
Sekmadieniais (ir prieš valstybines šventes) 10.00-16.00 val.
Pirmadieniais (ir per valstybines šventes, išskyrus vasario 16 d., kovo 11 d. ir liepos 6 d.) – nedirba“, – informavo ji.

Problemų nemato

Savo ruožtu Lietuvos muziejų asociacijos vadovas Raimundas Balza DELFI patikino, kad muziejaus darbo laikas priklauso nuo jo vietos, regiono specifikos ir dar daugelio kriterijų.

„Muziejai prisiderina prie lankytojų poreikio taip, kad jiems būtų patogu. Kai kurie darbo dienomis dirba ilgiau, kai kurie – abi savaitgalių dienas, bet turi išeiginę pirmadienį, o dar kiti neturi ir tokių išeiginių. Pavyzdžiui, Trakų muziejus. Sezono metu, nuo gegužės iki spalio, ten dirbama be išeiginių iki 20 val. vakaro. Lygiai tas pats yra su Palangos gintaro muziejumi. Buvo problema, kad turistai atplaukdavo anksčiau nei muziejus pradėdavo dirbti, bet jis prisitaikė, pradėjo dirbti praktiškai nuo 8 val. ryto.

Muziejai skaičiuoja lankytojus ir mato, kiek ateina žmonių. Pavyzdžiui, mano vadovaujame muziejuje esame eksperimentavę – dirbę ir iki 20, ir iki 21 val. Pamatėme, kad nuo 18 iki 21 val. ateina maždaug 5 žmonės. Ar dėl jų verta dirbti? Tuo labiau, kad mes dirbame ir savaitgaliais. Prašome ateiti šeštadienį ar sekmadienį“, – sakė jis.

Anot R. Balzos, kokie žmonės lankosi muziejuose, priklauso nuo pačių muziejų. Anot jo, didmiesčiuose, pajūryje muziejus dažniausiai lanko turistai, o mažesniuose miestuose – moksleiviai ar šeimos.

Besilankančių daugėja

Kultūros ministerijos duomenimis, per 2014 metus Lietuvos muziejuose apsilankė 3 757 133 lankytojai. Lyginant su 2013 m. (3 266 905 lankytojai) apsilankymų skaičius išaugo net 15 proc. Pažymėtina, jog šis skaičius apima pavienius ir organizuotus lankytojus, fondų lankytojus, edukacinių užsiėmimų bei muziejaus organizuojamų renginių lankytojus, dalyvius.

Lankomiausių 2014 metų muziejų penketukas:
1. Lietuvos jūrų muziejus - 468 351 lankytojas;
2. Trakų istorijos muziejus - 353 528 lankytojai;
3. Lietuvos nacionalinis muziejus - 298 535 lankytojai;
4. Lietuvos dailės muziejus - 269 292 lankytojai;
5. Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai – 246 127 lankytojai.

2014 m. muziejai surengė 19 376 edukacinius užsiėmimus, kuriuose apsilankė 418 913 lankytojai. Daugiausiai edukacinių užsiėmimų surengė Lietuvos dailės muziejus – 1 550, tačiau didžiausias edukacinių užsiėmimų lankytojų skaičius – Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai (32 027). Lyginants su 2013 m., edukacinių užsiėmimų skaičius muziejuose padidėjo 17,7 proc., o edukacinių užsiėmimų dalyvių skaičius padidėjo 16,2 proc.
Atnaujintų muziejų ekspozicijų skaičius – 196.
Surengtų muziejų parodų skaičius – 1 796 (iš jų tarptautinių – 113).
Muziejų darbuotojų skaičius – 3 140 (iš jų muziejininkų – 1 053).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)