Šis Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymas pirmadienį svarstytas Vyriausybės pasitarime. VRM tokį siūlymą aiškina tuo, kad 2017 metais Lietuvos bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui viršys 75 proc. ES vidurkio. Pagal šį rodiklį 2021-2028 metais Lietuva bus priskirta pereinamojo laikotarpio regionams, todėl gali gauti apie 2 mlrd. 700 mln. eurų mažiau nei šiuo metu. Atsižvelgdama į tai, VRM siūlo Vyriausybei Švenčionių, Širvintų ir Ukmergės rajonus priskirti Utenos apskričiai, o Šalčininkų rajoną – Alytaus apskričiai.

„Kitoje finansinėje perspektyvoje – 2021-2028 m. – tie regionai, kurie mažiau valstybėje išsivystę, taip pat galėtų gauti regioninio netolygumo išsivystymo mažinimo finansavimą. Pagal BVP Lietuva artimiausiu metu pasieks apie 75 proc. ES lygmens, kur iš esmės, jeigu nieko nedarytume, pereitume kaip valstybė į kitą paramos lygį ir prarastume pakankamai daug, kadangi atskiros teritorijos „tempia“ Lietuvą į viršų. Dėl to ir yra siūlymas (...) dėl statistinių duomenų surinkimo išskirti tą labiausiai išsivysčiusią teritoriją į vieną dalį ir visą kitą Lietuvą atskirti į tą antrąją dalį“, – po pasitarimo žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Pasak jo, šiuo metu šalies BVP kelia Vilnius ir jo priemiesčiai, dėl to ir yra siūlymas dėl statistinių duomenų surinkimo pakeisti Vilniaus apskrities teritorijos ribas. Apie konkrečius ribų perskirstymus S. Skvernelis nebuvo linkęs kalbėti – esą atskiroms ministerijoms pavesta parengti konkrečius siūlymus.

„Tikrai, šiandien dar būtų per anksti pasakyti, bet vienas iš variantų, kad Vilniaus apskrityje liktų pats miestas, rajonas, Trakų rajonas ir Elektrėnų rajonas. O kitos teritorijos, kuriose nereikalingas didesnis paramos gavimas, pereitų prie kitų apskričių ribų“, – sakė S. Skvernelis.

Ketinama parengti teisės aktų projektą, ir vėliau Vyriausybė prie šio klausimo grįš.

Vidaus reikalų ministras apskričių perskirstymo nesiejo su ES apgavyste. Esą kiekviena valstybė pasirenka principą, pagal kurį skirsto savo teritorijas. Tiesa, S. Skvernelis patikino, kad gyventojai dėl to pokyčių nepajus.

„Jeigu reikės, bus perskirstytos apskrities ribos. Bet tai nei rinkimams, nei balsavimams, nei kitkam įtakos neturės (...). Tai grynai surinkti statistiniams duomenims. Dabar dauguma institucijų neturi nieko bendro su apskričių ribomis“, – tikino vidaus reikalų ministras.

2014-2020 metais Lietuvai skirta beveik 8,5 mlrd. eurų ES paramos. Daugiau kaip pusė šių lėšų numatyta mažiau išvystytų regionų plėtrai.