Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, šeštadienio pratybose Kaišiadorių gyventojai pirmą kartą išvydo tokio masto karinę operaciją, kurią vykdė visi vidaus saugumo sistemos padaliniai.

Pagal pratybų „Žaibo kirtis 2015“ scenarijų, smarkiai suaktyvėjusios separatistinės grupuotės užėmė miestų valdžios ir kitus svarbius pastatus, ėmė priešintis viešąją tvarką prižiūrintiems pareigūnams. Į pagalbą pasitelktos Lietuvos Greitojo reagavimo pajėgos, kurios, veikdamos su kitais saugumo sistemos padaliniais, šturmavo užimtus pastatus ir nuslopino kilusias riaušes.

Taip pat šeštadienį kita Greitojo reagavimo pajėgų kovinė bataliono grupė veikė Pabradės poligone. Jame tariami separatistai buvo užėmę amunicijos sandėlius, iš kurių, pagal pratybų scenarijų, vyko separatistų aprūpinimas Kaišiadoryse ir Švenčionėliuose. Čia Greitojo reagavimo pajėgų kariai apsupo sandėlius saugančias priešiškas pajėgas, neutralizavo jas ir atkirto kituose regionuose įsitvirtinusius separatistus nuo aprūpinimo.

Šeštadienio kovines operacijas užbaigė žaibiškas kelių skirtingų objektų – vandens bokšto, geležinkelio tilto, geležinkelio stoties ir ligoninės – šturmavimas ir išlaisvinimas, o galiausiai visos pajėgos apsupo pagrindinę separatistų vadavietę Radijo ir spaustuvės pastate, iš kurio buvo vadovaujama visam Kaišiadorių rajono priešiškam judėjimui. Priešininkai buvo neutralizuoti, dalis jų sulaikyta.

Sekmadienį pratybų veiksmai persikėlė į Gaižiūnų poligoną, kuriame iš priešiškų pajėgų buvo perimtas užimtas oro uostas, o pagrindinis mūšis mieste vyko Švenčionėliuose, kuriuose, pagal numatytą scenarijų, taip pat veikė separatistai, o juos iš lauko supo protestuotojų grupuotės.

Švenčionėliuose priešiškų pajėgų neutralizavimą stebėjo premjeras Algirdas Butkevičius, krašto apsaugos viceministras Antanas Valys, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas, Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Pratybose „Žaibo kirtis 2015“ modeliuojamos įvairiausio pobūdžio grėsmės, nuo hibridinio karo iki teroristinių išpuolių. Į pratybų scenarijų įtraukti tokie strateginės infrastruktūros objektai kaip suskystintų gamtinių dujų terminalas, Klaipėdos jūrų uostas, Palangos oro uostas ir kiti.

Pratybas „Žaibo kirtis 2015“ organizuoja Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas. Jose dalyvaus apie 3 tūkst. karių iš visų kariuomenės pajėgų ir valdybų, kartu treniruojasi apie 500 vidaus saugumo sistemos pareigūnų.

Šios kelių etapų pratybos vyksta nuo balandžio. Pirmajame etape vyko mobilizacijos sistemos patikrinimas.