Kultūros paveldo departamento (KPD) vadovės Dianos Varnaitės patvirtintoje Pirmojoje Nekilnojamojo kultūros paveldo taryboje dirbs dešimt ekspertų, tarp kurių bus vienintelis ankstesnės tarybos narys - buvęs jos pirmininkas Romas Pakalnis. Ekspertams vasarį nagrinėjant klausimą dėl skulptūrų, R.Pakalnis vienintelis pasisakė už jų teisinės apsaugos panaikinimą.

„Iš senosios tarybos yra vienas žmogus - tas, su kuriuo dabar kalbate. Visi kiti yra nauji“, - BNS sakė R.Pakalnis.

Anot jo, pirmasis ekspertų posėdis numatytas antradienį, tačiau jame turbūt bus sprendžiami tik organizaciniai dalykai. Kada bus nagrinėjamas Žaliojo tilto skulptūrų klausimas, turėtų paaiškėti kitą savaitę.

Visi specialistai yra humanitarinių mokslų daktarai, jie bus atsakingi už įvairias sritis. Taryboje dirbs du istorinio ir memorialinio nekilnojamojo kultūros paveldo specialistai - Ramūnas Kondratas ir Inga Zakšauskienė, architektūrinio nekilnojamojo kultūros paveldo ekspertai Arūnas Boruta ir Audronė Šolienė, architektūrinio ir urbanistinio kultūros paveldo atstovė Inesa Alistratovaitė-Kurtinaitienė. Ilona Vaškevičiūtė bus atsakinga už Archeologinio, povandeninio, mitologinio ir memorialinio nekilnojamojo kultūros paveldo sritį, Eligijus Juvencijus Morkūnas - už inžinerinį nekilnojamąjį kultūros paveldą, Rasa Butvilaitė-Petrauskienė ir Kęstutis Lupeikis - už dailės nekilnojamąjį paveldą. Pats R.Pakalnis pristatomas kaip želdynų ir kraštovaizdžio nekilnojamasis kultūros paveldo specialistas vertinimo taryboje.

Už posėdžių darbotvarkę bus atsakinga KPD Apskaitos, paveldotvarkos planavimo skyriaus vyriausioji specialistė, tarybos sekretore paskirta Rita Kuncevičienė.

Ankstesnė taryba vasarį nusprendė neišbraukti Žaliojo tilto skulptūrų iš Kultūros vertybių registro. KPD vadovė yra sakiusi, kad šis klausimas bus teikiamas naujajai vertinimo tarybai.
Iš viso veikia keturios Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos, šiuo metu kuriama ir penktoji. Jų sudėtį tvirtina KPD vadovė, tačiau ekspertai nėra pavaldūs departamentui.
Kadenciją baigianti Vilniaus miesto valdžia buvo paskelbusi konkursą skulptūrų restauravimui, tačiau naujieji Vilniaus vadovai šį konkursą sustabdė. Meras Remigijus Šimašius nepritaria, kad sovietinės skulptūros liktų ant tilto.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Šiuo metu, ekspertų vertinimu, jos yra avarinės būklės.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos. Pasisakantys už jų išsaugojimą teigia, kad skulptūros turi likti kaip istorijos dalis.