Antrasis pasaulinis karas nusinešė milijonus gyvybių ir net pusei amžiaus padalijo Europą. Tai – dvidešimtojo amžiaus tragedija, kurioje tarpo Holokaustas ir Sibiro lageriai. Minėdami 70-ąsias šio karo pabaigos metines ir pagerbdami jos aukas, turime padaryti viską, kad išsaugotume taiką ir tautų bei žmonių likimus“, - sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pagal Kultūros ministerijos paskelbtą minėjimo programą, Šv.Jonų bažnyčioje aukojamos Šv. Mišios, karo aukų pagerbimo ceremonija vyksta Panerių memoriale, kur minimas nacizmo ir žydų genocido aukų, Lietuvos vietinės rinktinės, Lenkijos Armijos Krajovos karių, žuvusių civilių piliečių atminimas.

Vainikai taip pat padėti Vilniaus Antakalnio kapinėse prie Antrojo pasaulinio karo aukų memorialo ir Lietuvos laisvės gynėjų memorialo (Sausio 13-osios aukų ir Medininkų tragedijos kapų).
Antrojo pasaulinio karo aukų atminimas pagerbtas ir Vilniaus Vingio parke esančiose karių kapinėse.

Vakare Vilniaus kongresų rūmuose numatomas koncertas „In Memorian“.

Taip pat vakare Katedros aikštėje Vilniuje Šaulių sąjungos iniciatyva bus uždegtos 2 tūkst. žvakių. Iš jų planuojama sudėti raides WWII – Antrojo pasaulinio karo pavadinimo santrumpą angliškai (World War II).

Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė atsisakė vykti į Maskvą minėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje 70-ąsias metines.

Be to, Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas vienintelis iš Europos Sąjungos valstybių diplomatų šeštadienį nestebės karinio parado Rusijos sostinėje.

Antrojo pasaulinio karo pabaiga Lietuvoje minima gegužės 8, o ne 9 dieną, kaip būdavo sovietmečiu, nes 1945 metų gegužės 8 dieną Vokietija pasirašė besąlyginį kapituliacijos aktą.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui Lietuva liko okupuota sovietų. Iki 1952 metų į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. šalies piliečių, žuvo per 20 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.