Taip jie ketvirtadienį komentavo prezidentės sprendimą neskirti pirmojo Seimo vicepirmininko „darbiečio“ Vydo Gedvilo švietimo ir mokslo ministru nepaisant to, kad premjeras jo kandidatūrai pritarė.

Mindaugas Jurkynas
Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Mindaugas Jurkynas sako, kad prezidentei neužtektų įstatymais suteiktų galių daryti pokyčių Seimo ir Vyriausybės veikloje.

„Prezidentas neturi kokių nors realių galių kažką pakeisti Vyriausybės ar Seimo veikloje, nebent labai teoriškai galėtų šantažuoti Vyriausybės ir parlamento narius“, - BNS sakė M. Jurkynas.

Tuo metu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis teigė, kad sprendimas neskirti V.Gedvilo ministru yra prezidentės konfrontacijos su Darbo partija rezultatas.

Mažvydas Jastramskis
„Aš manau, kad ta įtampa yra labiau ne tarp Vyriausybės ir prezidentės, bet tai yra santykis tarp prezidentės ir Darbo partijos, kuris aiškiai yra neigiamas iš Prezidentūros pusės“, - BNS teigė politologas.

„Nuo 2012 metų prezidentė nenorėjo matyti Darbo partijos koalicijoje ir ji visada labai griežtai vertino jų ministrus“, - pridūrė M. Jastramskis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pranešė, kad neskirs Darbo partijos atstovo Vydo Gedvilo švietimo ir mokslo ministru, atsižvelgdama į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją.

Pasak jos, STT „pateikti duomenys neleidžia net svarstyti šios kandidatūros teikimo į ministrus“.

Tuo metu premjeras trečiadienį BNS sakė pats skaitęs minėtą pažymą ir teigė, kad ji tikrai esanti palanki „darbiečių“ siūlomam kandidatui.