9 Šalčininkų rajono savivaldybės Tarybos atstovai prašo Šalčininkų rajono savivaldybės etikos komisijos ištirti, ar J. Mackevič savo viešais pasisakymais nepažeidė Tarybos nariui keliamų etikos reikalavimų.

Jiems užkliuvo J. Mackevič teiginiai, kad „žmonės Šalčininkuose gyvena „geto sąlygomis“, o jeigu vietos bendruomenės integravimui ir toliau bus skiriamas varganas dėmesys, tai gali baigtis labai liūdnai“, „ar jiems (Šalčininkų rajono gyventojams) reikia vieningos Lietuvos“, „Šalčininkų gyventojai savęs su Lietuva iš esmės netapatina“, „Šalčininkų jaunimas laikė pavyzdiniu lyderiu V. Putiną“. J. Mackevič kritikuojama ir dėl interviu, duoto BNS naujienų agentūrai.

Tarybos nariai teigia, kad J. Mackevič esą nesilaiko LR valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnyje įtvirtintų pagrindinių valstybės politikų elgesio principų, kuriais valstybės politikas privalo vadovautis viešajame gyvenime.

Pati J. Mackevič DELFI sakė su tuo visiškai nesutinkanti. Ji šią situaciją vertina kaip žmogaus teisių ir žodžio laisvės pažeidimo atvejį.

„Pažeidžiamos nuostatos, kurios yra svarbiausios demokratinėje valstybėje“, – pastebėjo ji.

Po išspausdinto straipsnio J. Mackevič sakė susilaukusi ir piktų komentarų iš valdžios pareigūnų.

„Po maždaug poros savaičių bus šaukiamas Šalčininkų rajono savivaldybės etikos komisijos posėdis, į kurį aš būsiu kviečiama. Šiuo atveju aš nematau reikalo atsiprašinėti – buvo pažeista mano žodžio laisvė. Demokratinėje valstybėje visi turime teisę išreikšti savo nuomonę viešai“, – įsitikinusi J. Mackevič.