Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai šių jų neįleido į Lietuvą, nes jie nepateikė transporto priemonių techninės apžiūros dokumentų ir negalėjo įrodyti, kad jų motociklai techniškai tvarkingi. Šią informaciją DELFI patvirtino VSAT vadas Renatas Požėla.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis BNS sakė, kad į Lietuvą motociklininkai bandė atvykti iš Baltarusijos per Raigardo kelio postą, esantį Druskininkų savivaldybėje. Pasak G.Mišučio, motociklininkai turėjo Šengeno vizas.

Kaip DELFI pasakojo R. Požėla, pasienio pareigūnams baikeriai sakė nepriklausantys „Naktiniams vilkams“. Jie teigė esantys kaliningradiečiai ir vykę namo iš šį savaitgalį Baltarusijoje vykusios baikerių šventės.

VSAT vadas patikino, kad Lietuvos pasieniečiai nuolat kontaktuoja su kolegomis Lenkijoje ir seka informaciją, susijusią su „Naktinių vilkų“ judėjimu.

DELFI primena, kad Lenkijos sienų apsaugos pareigūnai pirmadienį neįleido į šalį 10 rusų baikerių nacionalistų, savaitgalį pradėjusių žygį Raudonosios armijos pergalės prieš nacių Vokietiją 70-mečiui paminėti.

Tai pranešė sienų apsaugos atstovas Dariuszas Sienickis, kai prezidentui Vladimirui Putinui ištikimo rusų baikerių klubo „Naktiniai Vilkai“ (Nočnyje volki) nariai privažiavo prie Lenkijos sienos ir mėgino patekti į jos teritoriją.

Lenkijos valdžia praėjusią savaitę nurodė, kad ultranacionalistinio rusų baikerių klubo „Naktiniai Vilkai“ nariams nebus leista įvažiuoti, o šalies lyderiai jų planus važiuoti per Lenkiją pavadino provokacija. Baikeriai žadėjo nepaisyti Varšuvos įspėjimų, kad jie nebus įleisti, ir nurodė mėginsią patekti į Lenkiją, sieną kirsdami keliuose taškuose pavieniui

Pirmadienį ryte 15 žygio dalyvių buvo pastebėti pasienio kontrolės punkte tarp Baltarusijos miesto Bresto ir Lenkijos miesto Terespolio.

Baltarusijos pasieniečiai juos praleido, tačiau lenkų pareigūnai sulaikė pasienio angare.

„Šie žmonės neįvažiuos į Lenkiją. Kiekvienam iš jų bus išduotas individualus draudimas įvažiuoti į Lenkijos teritoriją“, – sakė D.Sienickis.

Kiek anksčiau buvo pastebėta, kad keli rusų baikeriai įvažiavo į Lenkiją, tačiau paaiškėjo, kad jie priklauso kitai organizacijai, kurios nariams neuždrausta įvažiuoti į šalį.

Lenkai itin kritiškai vertina Rusijos veiksmus Ukrainoje ir įtariai žiūri į „Naktinius Vilkus“, kurie smerkia Ukrainos vyriausybę ir džiūgauja dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Vokietijos vyriausybė taip pat išreiškė nuogąstavimus dėl šių baikerių ir pridūrė, kad jie nėra laukiami šalyje.

„Tai nėra normalus baikerių klubas. Jie yra propagandos įrankiai Vladimiro Putino rankose“, – sakė Ukrainos palaikymo grupės Atviro dialogo fondo atstovas Tomaszas Czuwara.

Tačiau prieš „Naktinius vilkus“ nusiteikę ne visi lenkai. Lenkijos baikerių grupės vadovas Wiktoras Wegrzynas pareigūnų poziciją pavadino „antirusiška isterija“. Jis kartu su dešimtimis kitų lenkų baikerių pirmadienį atvažiavo į Lenkijos pasienį, kad galėtų pasveikinti ir palydėti rusų grupę, jeigu jai pavyktų pervažiuoti sieną.

„Naktiniai vilkai“ savo žygiu per Rytų Europą tvirtina norį pagerbti Raudosios Armijos karius, žuvusius kovoje su nacistine Vokietija, aplankyti jų kapus ir kitas žymias karo vietas. Jų tikslas iki gegužės 8 dienos pasiekti Berlyną, kur vyks Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70 metinių renginiai.

Baikerių maršrutas numatytas per Baltarusiją, Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Austriją.

Šeštadienį iš Maskvos išvažiavę baikeriai sekmadienį aplankė memorialą lenkų kariškiams – Katynės žudynių aukoms Rusijoje.