Iš viso už G. Landsbergį balsavo 5192 konservatoriai, jo konkurentę I. Degutienę palaikė 4094 partijos nariai.

Pirmininko rinkimų rezultatus dar tvirtins partijos vidinės institucijos, vedlio vairą G. Landsbergis oficialiai perims po suvažiavimo, kuris vyks gegužės 9 dieną.

Antrajame ture balsavo daugiau nei 50 proc. narių, kai partijoje balsavimo teisę turi 16 054 nariai.

18.50 val. duomenimis, G. Landsbergis buvo surinkęs 3084 balsus, I. Degutienė - 2463.

19.00 val. duomenimis, už G. Landsbergį atiduotų balsų skaičius siekė 3752, už I. Degutienę - 2925.

19.10 val. duomenimis, toliau pirmavo G. Landsbergis su 4216 balsų, kai už I. Degutienę balsavo 3176 konservatoriai.

19.20 val. duomenys rodė, kad už G. Landsbergį atiduotų balsų skaičius siekė 4344, už jo konkurentę I. Degutienę - 3661. Trūko tik Vilniaus skyrių sueigos ir išankstinio balsavimo rezultatų.

Suskaičiavus Vilniaus skyrių sueigos balsus paaiškėjo, kad už G. Landsbergį balsavo 5024, už I. Degutienę - 4036 konservatoriai.

Priskaičiavus išankstinio balsavimo rezultatus balansas nelabai pakito: G. Landsbergis nugalėjo surinkęs 5192 balsus prieš I. Degutienę su 4094 balsais.

Siūlys pavaduotojos postą I. Degutienei

I. Degutienė DELFI teigė gerbianti partijos narių apsisprendimą. „Gerbiu partiečių išreikštą poziciją ir dėkoju tiems, kurie palaikė mane. Tai tikrai dar kartą parodo, kad partija demokratiška, žmonės išlaisvėję, kiekvienas laisvai reiškia savo mintis, požiūrį", - teigė politikė.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Mažvydas Jastramskis teigia, kad G. Landsbergio išrinkimas konservatorių pirmininku savaime partijos nepakeis, jo manymu, dabar bus labai svarbu sekti, kas sudarys G. Landsbergio komandą.

Šiuo metu su politiku, be kitų patarėjų ir padėjėjų, dirba buvęs A. Kubiliaus patarėjas Jonas Survila.

„Nemanau, kad labai lengvai galima pasakyti, kad G. Landsbergis yra Andriaus Kubiliaus žmogus. Jam kažkiek įtakos turės ir vyresnysis Landsbergis", - sako M. Jastramskis.

Pats G. Landsbergis DELFI teigė jau numatęs, kas bus jo komandos nariai, tačiau nenorėjo skelbti negavęs jų sutikimo. Tačiau politikas iš anksto pranešė siūlysiantis partijos pirmininko pavaduotojo postą savo konkurentei I. Degutienei. Pastaroji DELFI teigė kol kas tokio pasiūlymo nesulaukusi.

„Dėl I. Degutienės pakartosiu, ką esu sakęs anksčiau: tikrai siūlysiu tapti pavaduotoja ir tikiuosi, kad ji sutiks. Dėl kitų komandos narių pranešiu šiek tiek vėliau, nes turiu pakalbėti su žmonėmis, kuriuos esu numatęs pavaduotojais ir sulaukti jų sutikimo", - teigė politikas.

Klausiamas, ką atsakys kritikams, kurie baiminasi, esą su jo išrinkimu partija taps liberalesnė, G. Landsbergis teigė, kad partija yra komanda ir jis laikysis bendros partijos politikos.

„Bet kuriuo atveju mes esame bendruomenė, daugeliu klausimų mes turime laikytis drauge. Aš, kaip partijos narys, nesvarbu, kad eisiu svarbias pareigas, vis tiek laikysiuosi bendros partijos pozicijos", - sakė G. Landsbergis.

Kaip laimėjo: kalbėdamas apie Rusiją

M. Jastramskis teigia, kad iki šiol G. Landsbergis aiškiai išsakė tik savo požiūrį į karą Ukrainoje ir santykius su Rusija, todėl jo nuostatos kitais konservatoriams svarbiais klausimais lieka neaiškios.

„Dar anksti sakyti, kaip keisis partija. G. Landsbergio politinė karjera buvo trumpa ir daugiausia, ką jis darė, tai dirbo su Ukrainos reikalais, ir savo, kaip politiko, įvaizdį formavo, kad būtų suvokiamas kaip tarptautinės erdvės specialistas. Šiuo atžvilgiu jo linija sutampa su bendra konservatorių linija: ar tai būtų I. Degutienė, ar Andrius Kubilius", - sakė politologas.

Politologas sako, kad nors viešumoje daug kalbėta apie G. Landsbergio liberalumą, tačiau iš tiesų politikas visą laiką tylėjo tais klausimais, kuriais konservatoriai labiausiai nesutaria tarpusavyje: dėl šeimos politikos, abortų klausimo.

„G. Landsbergio veiksmai sutampa su racionalia strategija: įtikti standartiniam konservatorių partijos nariui. Todėl buvo pabrėžiama Lietuvos valstybinė kryptis, saugumas, neigiamas požiūris į Rusiją", - sako M. Jastramskis.

Iš EP trauksis ne iškart

Politologų vertinimu, 33-ejų metų G. Landsbergio, kuris yra pirmojo šios partijos pirmininko Vytauto Landsbergio vaikaitis, galimybės laimėti rinkimus iškart buvo kiek didesnės. Savo įpėdiniu jaunąjį politiką norėjo matyti ir dabartinis pirmininkas A. Kubilius.

66-erių I. Degutienė atstovauja krikdemiškajam partijos sparnui, kurio idėjos dažnai sutampa su V. Landsbergio nuostatomis ir mintimis. Tačiau partijos patriarchas šiuose rinkimuose negalėjo itin stipriai agituoti už vieną arba kitą kandidatą, tik išsitarė balsavęs už vaikaitį.

Pats G. Landsbergis yra sakęs, kad laimėjus pirmininko rinkimus jam tektų atsisakyti Europos Parlamento nario mandato, tačiau tai jis padarytų artėjant 2016 m. Seimo rinkimams, kai partija suformuos kandidatų sąrašą.

Europos Parlamente G. Landsbergį pakeisti turėtų Laima Andrkienė.

Pirmame ture galutiniais duomenimis už G. Landsbergį balsavo 4526 konservatoriai, už I. Degutienę – 3919 partijos narių.

Iš viso pirmame ture dalyvavo 9093 partijos nariai. Kiti balsai pasiskirstė likusiems kandidatams: Mantui Adomėnui, Laimai Andrikienei, Jurgiui Razmai, Emanueliui Zingeriui.

G. Landsbergiui iki pergalės pirmame ture trūko 21 balso.

Remiantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos įstatais, pirmininku laikomas išrinktas tas kandidatas, kuris surenka daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių partijos narių balsų.

Jei nė vienas iš kandidatų nesurinko daugiau kaip pusės visų dalyvavusių rinkimuose partijos narių balsų, tuomet du daugiausiai balsų surinkę kandidatai dalyvauja antrajame rinkimų ture.

Konservatorių pirmininko kadencija – 2 metai, tačiau į ją patenka 2016 m. Seimo rinkimai, kurie Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams labai svarbūs. Per šiuos rinkimus jie išsiaiškins santykius su savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose puikiai pasirodžiusiu Liberalų sąjūdžiu.

Nuo 2016 m. gruodžio 1 d. pirmininko kadencija bus jau 4 metai.