Jo metu sostinės tarybos nariai priėmė priesaikas, jiems buvo įteikti tarybos narių pažymėjimai. 

Išrinkti sostinės vicemerai ir administracijos direktorė

Trečiadienį pirmajame Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje išrinkti iš anksto tarp valdančiosios koalicijos partnerių sutarti naujieji sostinės vicemerai ir administracijos direktorė.
Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pavaduotojais slaptu balsavimu sostinės savivaldybės tarybos nariai patvirtino Liberalų sąjūdžio atstovą Liną Kvedaravičių, socialdemokratą Gintautą Palucką ir konservatorių Valdą Benkunską.

L.Kvedaravičius turėtų kuruoti miesto plėtros, ūkio, aplinkosaugos, atliekų tvarkymo, neformaliojo ugdymo, kultūros ir sporto sritis, G. Paluckas - socialinius reikalus, sveikatos apsaugą bei viešąją tvarką o V.Benkunskas turėtų būti atsakingas už energetiką ir švietimą.

Taip pat posėdyje savivaldybės administracijos direktore slaptu balsavimu išrinkta banko „Citadele“ buvusi valdybos pirmininkė ir administracijos vadovė Alma Vaitkunskienė. Už jos kandidatūrą balsavo visi posėdyje dalyvavę 39 tarybos nariai. A.Vaitkunskienė BNS teigė jau turinti kandidatus į savo pavaduotojus, tačiau konkrečių pavardžių kol kas neįvardijo.

Paaiškino, kaip suvaldys sostinės skolas

„Rinkausi šį darbą todėl, kad, manau, visa mano patirtis ir kompetencijos leidžia man tinkamai realizuoti save tarnaujant Vilniaus bendruomenės interesams“, – sakė A. Vaitkunskienė.

Paklausta, ar jos negąsdina Vilniaus miesto finansinė situacija, skolos, A. Vaitkunskienė patikino, kad jai ši situacija – puikiai suvokiama.

„Numatau ir suvokiu priemones, kuriomis šią finansinę situaciją galima spręsti. Ne iš karto išspręsti, bet vadovaujantis teisingais žingsniais. Pirmiausia reikia suvaldyti skolos augimą, toliau – užtikrinti būtinųjų artimiausių savivaldybės įsipareigojimų vykdymą. Tam bus skirtos mano visos pirmosios darbo dienos“, – dar prieš balsavimą dėl jos tinkamumo patikino kandidatė į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės postą.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba slaptu balsavimu rinko, ar Vilniaus savivaldybės administracijos direktore paskirti buvusią banko „Citadelė“ valdybos pirmininkę ir administracijos vadovę A. Vaitkunskienę. Tarybos nariai balsavimo biuletenyje turėjo pažymėti pritaria ar nepritaria A. Vaitkunskienės kandidatūrai.

Įkurtos frakcijos

Be to, posėdžio metu R.Šimašius pranešė, jog visos į miesto tarybą išrinktos partijos įkūrė frakcijas. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnu tapo Vincas Jurgutis, konservatorių - Mykolas Majauskas, socialdemokratų - Marius Skarupskas, „Lietuvos sąrašo“ - Darius Kuolys, „Tvarkos ir teisingumo“ - Juozas Imbrasas, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) - Žilvinas Šilgalis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio bloko“ - Renata Cytacka.

Naujoje sostinės savivaldybės taryboje valdančiąją koaliciją sudarys Liberalų sąjūdis, turintis 16 atstovų, konservatoriai su aštuoniais mandatais, keturias vietas iškovoję socialdemokratai ir tiek pat „Lietuvos sąrašas“, bei „Tvarkos ir teisingumo“ partija, turinti tris tarybos narius.

Opozicijoje liko 10 vietų iškovojusi Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“ bei buvusio mero Artūro Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), turinti šešias vietas.

A. Zuokas rankų nenuleidžia

Prieš posėdį buvęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas sakė, kad jam būti opozicijoje nėra lengva, nes jis suinteresuotas į tai, kad darbai, kurie buvo pradėti, būtų tęsiami.

„Leiskite pajuokauti, darbus suplanavome, surikiavome ir kartu su vilniečių komanda nusamdėme R. Šimašių, jo komandą juos įgyvendinti, o mes turėsime laiko poilsiui“, – šmaikštavo A. Zuokas.

Jis tikino nesibaiminantis ir savo darbų revizijos, kurios planuoja imtis R. Šimašius. Anot jo, „miestas ant tų bėgių dar ilgai važiuos“.

Mato 3 svarbiausius darbus

Savo ruožtu R. Šimašius atšovė, kad pirmi jo darbai po inauguracijos bus susiję su įmonių valdymu, darželiais ir Žaliojo tilto skulptūromis.

„Nemėgstu tokių posakių kaip „R. Šimašius tęs A. Zuoko darbus“. Darbus savivaldybė darė ir darys. Jei kažką daryti pradėjo ir parašus būdamas meru dėjo A. Zuokas, jei tie darbai yra prasmingi, be jokios abejonės juos reikės tęsti, jei neprasmingi – netęsti. Į tai žiūriu visiškai ramiai. 

Bus tęstinumo, bus permainų, visko bus, kad tik geriau būtų“, – sakė R. Šimašius.

Padėkojo A. Zuokui

Sakydamas sveikinimo kalbą jis atkreipė dėmesį, kad tarybą sudaro skirtingų partijų atstovai, tačiau tikėjosi, kad nepaisant šių skirtumų vilniečių gerovę užtikrinantys sprendimai bus priimti vieningai.

„Tikiu, kad Vilniaus miesto savivaldybė gali būti ir veikli, ir veržli, ir sąžininga, ir mokanti bendradarbiauti, klausytis. Aš asmeniškai labai norėčiau, kad Vilniaus miestas taptų etalonu, kaip galima pasiekti ambicingus tikslus“, – sakė naujasis Vilniaus miesto meras.

Visiems tarybos nariams jis linkėjo išminties, sakė besitikintis, kad teisingus sprendimus jiems padiktuos sąžinė ir racionalus protas.

„Esu tikras, kad Vilnius keisis į gerą, kad į gerą keisis savivaldybės veiklos stilius“, – sakė jis.

R. Šimašius taip pat padėkojo A. Zuokui už jo darbus.

Ką paliko A. Zuokas?

DELFI primena, kad paskutiniame jo vadovaujamos tarybos posėdyje buvęs Vilniaus miesto meras išvardijo, kas paliekama naujai savivaldybės tarybai ir išrinktajam merui Remigijui Šimašiui.

Vienas tokių projektų – skrydžių bendrovė „Air Lituanica“. Kalbėdamas per savivaldybės tarybos posėdį A. Zuokas vardijo, kad bendrovei dabar trūksta nedaug iki išlaidų iš pajamų balanso – 13 proc. – ir prašė naujos savivaldybės tarybos šio projekto nenaikinti.

Pasak jo, belieka tikėtis, kad naujoji valdančioji dauguma ir savivaldybės tarybos nariai „atlaikys visus žingsnius, kad Lietuva turėtų nacionalinį vežėją ir išliktų aviacijos šalimi“.

Anksčiau R. Šimašius yra sakęs, ką darys su Vilniuje A. Zuoko kadencijos metu pradėtais projektais. Kalbėdamas apie artimiausiu metu planuojamus pokyčius, jis patikino, kad, jei taps Vilniaus meru, parduos „Vilnius veža“ kompaniją, o „Air Lituanica“ kompanijos uždaryti jis neplanuoja – bandys pritraukti investuotojus.

Sprendžiant finansines problemas, jis žada artimiausiu metu atsisakyti neefektyvių išlaidų ir privatizuoti dalį įmonių bei nekilnojamojo turto.

Vyksta inauguracija

18:30 val., po pirmojo savivaldybės tarybos posėdžio, prie Baltojo tilto prasidėjo mero R. Šimašiaus inauguracija. Lietaus atveju inauguraciją ketinta  persikelti į pirmąjį miesto savivaldybės aukštą. Pirmą kartą miesto vadovo inauguracija vyksta viešai ir joje gali dalyvauti visi norintys.

Renginio muzika rūpinasi Vilniaus gatvės muzikantai, laidų ir renginių vedėjas Rimas Šapauskas ir būsimasis sostinės savivaldybės tarybos narys, diskžokėjas Markas Adamas Haroldas.

DELFI primena, kad Vilniaus valdančiąją koaliciją sudaro penkių partijų atstovai – Tvarkos ir teisingumo, Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, „Lietuvos sąrašo“ ir Liberalų sąjūdžio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)