„Jei perki loterijos bilietą, imi tokį, su kuriuo turi šansą laimėti daugiau“, – apie konservatorių partijos narių pasirinkimą kalba politologė Ainė Ramonaitė.

Preliminariais duomenimis, europarlamentaras G. Landsbergis pirmajame ture surinko beveik 50 proc. balsų, Irena Degutienė gavo kiek daugiau nei 43 proc. balsų. Kaip teigė partijos atsakingoji sekretorė Monika Navickienė, antrasis rinkimų turas yra tikėtinas.

TS-LKD Centrinės balsavimo komisijos duomenimis, už Europos Parlamento narį G. Landsbergį balsavo 4 525 partiečiai, už TS-LKD pirmininko pavaduotoją, Seimo vicepirmininkę I. Degutienę balsavo 3 913 TS-LKD nariai.

Už Jurgį Razmą balsavo 231 partijos narys, už Mantą Adomėną – 212, už Laimą Andrikienę – 182, už Emanuelį Zingerį – 27 partiečiai.

Iš viso balsavo daugiau kaip 50 procentų visų TS-LKD narių, balsavimas yra įvykęs.

TS-LKD pirmininku laikomas išrinktas tas kandidatas, kuris surenka daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių TS-LKD narių balsų. Ar bus organizuojamas antrasis turas, paaiškės artimiausiu metu.

Anot VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorės A. Ramonaitės, naujuoju TS-LKD pirmininku greičiausiai taps G. Landsbergis. „Nepaisant I. Degutienės patrauklumo ir malonumo žmonėms, vargu ar gali įvykti kažkoks stebuklas. Jei perki loterijos bilietą, imi tokį, su kuriuo turi šansą laimėti daugiau. Galbūt nelaimėsi nieko, bet pabandai. Net ir techniškai skaičiuojant, G. Landsbergis lenkia varžovę 600 balsų. Net jei likę kandidatai pasakytų, už ką balsuoti, partijos nariai nebūtinai jų klausys“, – portalui LRT.lt kalbėjo A. Ramonaitė.

Savo ruožtu Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas taip pat spėja, kad greičiausiai konservatorių vedliu taps G. Landsbergis.

„Rinkimų rezultatai, kad TS-LKD nori jauno lyderio, permainų. Ši partija yra vidinio apsisprendimo kryžkelėje. Jei G. Landsbergis būtų antras, būtų galima svarstyti, bet dabar greičiausiai nugalės šiuose rinkimuose. I. Degutienei koją kiša tai, kad ji – krikdemiško sparno atstovė. Tikrieji konservatoriai truputį su ironija kalba apie krikdemus, pastarųjų partijoje yra ir mažiau, nei konservatorių. Tai gali pakenkti I. Degutienei“, – LRT.lt teigė V. Dumbliauskas.

Tuo metu politologė A. Ramonaitė nemano, kad skirtis tarp krikdemų ir konservatorių yra gili visuose partijos skyriuose. „Partijos centre, žinoma, yra tam tikra galios kova, bet toliau nuo Vilniaus, provincijoje, daug labiau veikia bendras pojūtis apie tai, kas partijai yra naudingiau. Eiliniai partiečiai balsuoja kaip rinkėjai per kitus rinkimus, labiau veikia sveiko proto nuojauta“, – kalbėjo politologė.

Rinkimuose į TS-LKD pirmininko postą dalyvavo šeši kandidatai – Mantas Adomėnas, Laima Liucija Andrikienė, I. Degutienė, G. Landsbergis, Jurgis Razma bei Emanuelis Zingeris.

TS-LKD pirmininkas renkamas dviejų metų kadencijai. Partija visoje Lietuvoje vienija apie 16 tūkst. narių.