TS-LKD pranešime spaudai rašoma, kad Vašingtone viešintis Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Andrius Kubilius, ketvirtadienį viename įtakingiausių JAV politinių tyrimų centrų „Atlantic Council“ institute pristatydamas Baltijos šalių patirties panaudojimo galimybes Ukrainos reformoms, pabrėžė Vakarų valstybių paramos svarbą siekiant stabilizuoti padėtį ir sustabdyti Rusijos agresiją.

Jis pasiūlė Europai pagalvoti apie savotišką Maršalo plano, po Antrojo pasaulinio karo padėjusio atstatyti Vokietiją, pritaikymą Ukrainai, skiriant bent 3 procentus ES struktūrinių fondų lėšų reformoms šioje šalyje skatinti ir jos ekonomikos gaivinimui.

Pasak A. Kubiliaus, tokia pagalba, prie kurios galėtų prisidėti ir JAV, padėtų stabilizuoti ekonominę ir politinę padėtį Ukrainoje bei sutrukdytų Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo planams, pasinaudojant ekonominiais sunkumais ir tikėtina politine švytuokle, pakreipti Ukrainos geopolitinę orientaciją sau palankia kryptimi. Diskusijos dalyviai, pritardami Lietuvos politikui, neseniai paskirtam Ukrainos prezidento užsienio patarėjų tarybos nariu, pasiūlė pavadinti šį paramos projektą Kubiliaus planu, su aliuzija į jo šiame kontekste paminėtą Maršalo planą.

A. Kubilius ketvirtadienį Vašingtone taip pat susitiko su įtakingais JAV senatoriais, Senato gynybos komiteto pirmininku Johnu McCainu ir demokratų grupės Senate lyderio pavaduotoju Richardu Durbinu. Susitikimuose aptartos didesnio JAV įsitraukimo į Vidurio ir Rytų Europos regioną galimybės, taip pat bendradarbiavimas siekiant atremti Rusijos karinės, politinės ir informacinės agresijos atakas. Seimo opozicijos lyderis taip pat lankėsi „Laisvosios Europos“ radijo ir „Amerikos balso“ biuruose, susitiko su pagrindinių Vašingtono politinių tyrimų centrų vadovais.