„Jeigu apskritai kalbant, tai aš esu pasisakęs ne kartą, kad tie draudimai situacijos nesprendžia, bet šiuo atveju negaliu komentuoti institucijų priimtų sprendimų, nes jie priimti be politinės įtakos. Nežinau, iš tikrųjų, būdamas toli nuo Lietuvos, ir tikrųjų motyvų“, - trečiadienį BNS telefonu iš Brazilijos sakė L.Linkevičius.

Kartu ministras pabrėžė, kad „draudimai yra tik daliniai, nes jie techniškai nėra įgyvendinami“.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija trečiadienį trims mėnesiams uždraudė retransliuoti visą rusiško kanalo „RTR Planeta“ programą.

Anot komisijos, televizija savo laidose kurstė karą ir neapykantą bei pakartotinai pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą.

G. Mažeikis kritikuoja, kad rusiškas kanalas uždraustas kariuomenės atstovų siūlymu

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Gintautas Mažeikis ydingu vadina kariuomenės atstovų įtraukimą į sprendimų priėmimą dėl rusiškų kanalų uždraudimo.

Tai propagandą tiriantis ekspertas sakė BNS po to, kai Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) trims mėnesiams uždraudė rusiško televizijos kanalo „RTR Planeta“ transliacijas. Sprendimas priimtas remiantis Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento parengta išvada.

G.Mažeikis sakė neabejojantis šiame departamente dirbančių kariškių kompetencija, bet pabrėžė, kad būtų geriau, jei ekspertizę atliktų nepriklausomi ekspertai.

„Vien tai, kad ekspertavimą vykdė kariuomenės strateginės komunikacijos departamentas, sukelia tam tikras negeras iliuzijas, kad kariuomenė vykdo cenzūrą - nors ir pagrįstą įstatymais. Tai nėra  geras pilietinės visuomenės ženklas“, - BNS sakė VDU socialinės ir politinės katedros vedėjas.

Pasak jo, sprendimas formaliai priimtas laikantis įstatymų, ir „nekyla didelių abejonių“ dėl motyvų, kad televizija transliavo propagandines laidas, nors argumentacija ir galėjo būti išsamesnė.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas žurnalistams sakė, kad Lietuvos kariuomenės Strateginių komunikacijų departamentas buvo kompetentinga institucija išvadoms pateikti.

„(...) yra nustatyta: neapykanta, karo kurstymas. Visi tie dalykai yra, juo labiau, kad kompetetinga institucija, kuri rengė išvadas, yra Lietuvos kariuomenės Strateginių komunikacijų departamentas, kurio specialistai turi labai daug žinių būtent toje srityje“, - žurnalistams sakė E.Vaitekūnas.

Komisijos sprendimas įsigalioja nuo balandžio 13 dienos.