Anot komisijos, televizija savo laidose kurstė karą ir neapykantą bei pakartotinai pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą. Komisija teigia, kad apie pažeidimus ir planuojamas taikyti priemones pranešė Europos Komisijai.

„Konsultuojantis su televizijos programas transliuojančia valstybe ir Europos Komisija, nepavyko susitarti abipusius sutarimu per 15 dienų nuo įspėjimo, ir pažeidimai daromi toliau“, - nurodė komisija.

Sprendimas įsigalioja balandžio 13 dieną, jam nebereikės teismo sankcijų, BNS nurodė komisijos atstovai.

Kaip BNS patvirtino komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas, tokia procedūra taikoma pirmą kartą Europos Sąjungoje.

Posėdyje E.Vaitekūnas priminė, kad sprendimą dėl įvykdytų pažeidimų trims mėnesiams stabdyti „RTR Planeta“ ne ES parengtų laidų transliacijas komisija buvo priėmusi 2014-aisiais. Tačiau kanalas sausio 22 dieną LRTK informavo užfiksavusi galimą tiesioginį karo ir neapykantos kurstymą „RTR Planeta“ sausio 18 dieną rodytoje laidoje „Sekmadienio vakaras su V.Solovjovu“. Joje rodytas reportažas apie įvykius Ukrainoje.

Sprendimą komisijos nariai priėmė dėl kovo 12 dieną toje pačioje Vladimiro Solovjovo laidoje užfiksuotų pažeidimų. Pasak LRTK pirmininko, laidoje, kurioje daugiausia šnekėjo Rusijos Dūmos vicepirmininkas Vladimiras Žirinovskis, „buvo formuojama nuomonė apie ukrainiečius, kaip apie priešus, ignoruojamas ir niekinamas Ukrainos teritorinis vientisumas“, taip pat buvo raginama susidoroti su Ukrainos piliečiais.

E.Vaitekūnas pabrėžė, kad kovą rodytoje laidoje konkretūs pažeidimai - karo ir neapykantos kurstymas - buvo nustatyti nepaisant to, kad susidoroti su Ukraina ir Europos Sąjunga ragino vienas asmuo - Rusijos parlamento vicepirmininkas Vladimiras Žirinovskis.

„Ar vienas asmuo, ar ne vienas asmuo, ar pareigūnas, ar ne, yra nustatyta: neapykanta, karo kurstymas. Visi tie dalykai yra, juo labiau, kad kompetetinga institucija, kuri rengė išvadas, yra Lietuvos kariuomenės Strateginių komunikacijų departamentas, kurio specialistai turi labai daug žinių būtent toje srityje“, - žurnalistams sakė E.Vaitekūnas.

Komisijos nariai balsavo ir dėl kitos alternatyvos - uždrausti kanalo transliacijas Lietuvoje pusei metų, tačiau ją palaikė mažuma LRTK atstovų.

LRTK narys Vidas Mačiulis taip pat pasiūlė, kad kabelinės televizijos, vietoje ekrane pateikiamos informacijos, jog kanalo transliacijos nutrauktos LRTK sprendimu, informuotų apie televizijos vykdytus konkrečius įstatymų pažeidimus.

Pasak E.Vaitekūno, jis gavo patikinimą, kad komisijos sprendimą vykdys ir anksčiau tai vengusi daryti bendrovė „VIASAT“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7720)