Savo sprendimu teismas atmetė pareiškėjų Vytauto Laurinaičio bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ skundą.

Anot LVAT, priimdama sprendimą VRK rėmėsi Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatomis, įtvirtinančiomis balsavimo slaptumo svarbą, draudimą papirkti rinkėjus bei VRK teisę pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais, taip pat vadovavosi Konstitucinio Teismo išvadomis.

Teismas atkreipės dėmesį, kad nustatytos trys rinkimų pažeidimų grupės – įtariami septynių asmenų balsų pirkimai, galėjo būti pakeisti iki 429 išankstinio balsavimo biuletenių, o keliasdešimt biuletenių užpildyti ir juose pasikartojantys kandidatų pirmumo balsai nurodyti panašia rašymo priemone, panašiu raštu.

„LVAT vertino, jog nagrinėjamu atveju draudimą papirkti rinkėjus ar rinkimų teisę turinčius asmenis įtvirtinančios Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatos pažeidimų mastas buvo pakankamas tam, kad būtų konstatuotas šiurkštus šios įstatymo normos pažeidimas“, - rašoma teismo pranešime.

Tuo pačiu LVAT teisėjų kolegija pabrėžė, jog vien šio fakto nepakaktų rinkimų rezultatus pripažinti negaliojančiais, kadangi šiuo atveju nustatytas galimų balsų pirkimo už atlygį skaičius nelaikytinas masiniu ar sistemišku rinkėjų papirkimu. Tačiau teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad iš balsavimo rezultatų vienmandatės apygardos rinkimų apylinkėse matyti, jog galbūt pakeistų biuletenių mastas galėjo padaryti įtaką kandidatų, esančių antroje ir trečioje vietose pozicijoms, ir lemti, kas pateks į antrą rinkimų turą.

Be to, balsavimo rezultatai daugiamandatės apygardos rinkimų apylinkėse taip pat rodo, kad nustatytas galbūt pakeistų biuletenių mastas galėjo daryti įtaką ir mandatų paskirstymo skaičiui tarp politinių partijų. Rasti 74 rinkimų biuleteniai su panašiais reitingo skaičiais, o dalis reitingo skaičių parašyti panašiu šriftu, anot teismo, papildomai patvirtino, jog tikroji rinkėjų valia nagrinėjamu atveju buvo iškreipta, dėl to negalėjo būti nustatyti tikri ir teisingi rinkimų rezultatai.

Šilutėje meru buvo išrinktas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Vytautas Laurinaitis, surinkęs 54,07 proc. balsų. Antroje vietoje liko Lietuvos laisvės sąjungos atstovas Arvydas Jakas - jis gavo 43,67 proc. balsų.

Daugiausia - šešis mandatus - savivaldybės taryboje buvo iškovojusi Lietuvos socialdemokratų partija, penkis - „Tvarka ir teisingumas“, Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai - tris, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), visuomeninis rinkimų komitetas „Už žmonių valdžią“, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Darbo partija - po du.

Nauji rinkimai Šilutėje vyks birželio 21 dieną. Jų metų iš naujo bus renkama taryba ir meras.