Prezidentūroje posėdžiavusi VGT, žurnalistams teigė prezidentės vyriausiasis patarėjas Valdemaras Sarapinas.

„VGT pritarė valstybės ginkluotos gynybos koncepcijai 2015-2021 m. Koncepcijoje numatomos šalies ginkluotųjų pajėgų organizavimo kryptys“, - sakė V. Sarapinas.

Pasak jo, VGT nutarė siūlyti Vyriausybei kitų metų biudžete Krašto apsaugos ministerijai skirti 150 mln. eurų padidintą finansavimą.

VGT taip pat nutarė, jog kitąmet bus perkamos pėstininkų kovos mašinos, savaeigės haubicos ir kita karinė įranga.

„VGT siūlo Seimui priimti įstatymo pataisas, kuriomis būtų įsteigta antroji brigada mūsų sausumos pajėgose“, - pranešė V. Sarapinas.

J. Olekas: pirmieji pirkiniai – galbūt dar šiemet

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, jog pirmieji įsigijimai kariuomenei galimi dar šiemet. Ministras užsiminė, jog laukiama žinių iš Vokietijos, su kuria kalbamasi apie haubicų pirkimą.

„Galbūt pradžia galėtų būti jau 2015 m. Tai yra pėstininkų kovos mašinos. Ir labai žiūrime į artilerijos ugnies sustiprinimą – tai haubicos. (…) Turėsime Vokietijos gynybos ministrės vizitą į Lietuvą. Galbūt turėsime konkretesnių dalykų, kokiu tempu galėsime kalbėti apie šitą įsigijimą“, - kalbėjo J. Olekas.

Pasak jo, su Lenkija sutarta dėl tolesnio priešlėktuvinių sistemų „Grom“ pirkimo, amerikiečiai Lietuvai tieks prieštankinę ginkluotę.

„Dėl artilerijos – kol kas nėra tiksliai aišku. Gali būti Vokietija, bet gali ir kitų pasiūlymų atsirasti. Dėl pėstininkų kovos mašinų – spektras yra pakankamai platus. Kelios kompanijos, kelios valstybės, kurios pretenduoja pasiūlyti pėstininkų kovos mašinas. Iki galutinio sprendimo galbūt prieisime šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje“, - svarstė J. Olekas.

Juozas Olekas

Pasak jo, kitąmet numatomas finansavimo didinimas iš dalies nukreiptas ir į naująją kariuomenės brigadą, kurios įsteigimui dar turi pritarti Seimas.

„Jie (papildomi pinigai – DELFI) yra nukreipti iš dalies ir tos brigados steigimui. Sausumos pajėgų pagrindu bus suformuota nauja brigada. Ir be abejo, kad bus išlaidos ir komplektacijai papildomos, ir ginkluotei, ir štabo kūrimui“, - teigė ministras.