Koalicijos sutartį parašais patvirtino Liberalų sąjūdžio, konservatorių, socialdemokratų, „Lietuvos sąrašo“ bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai.

Liberalų vardu parašą padėjo išrinktasis meras Remigijus Šimašius, konservatoriams atstovavo buvęs jo konkurentas mero rinkimuose Mykolas Majauskas. Iš socdemų pusės parašą padėjo partijos Vilniaus skyriaus vadovas, Seimo narys Juras Požela.

„Lietuvos sąrašo“ dalyvavimą koalicijoje įtvirtino vienas partijos lyderių Darius Kuolys, o „tvarkiečių“ vardu pasirašė buvęs sostinės meras Juozas Imbrasas.

Praėjusią savaitę jau sutarta ir dėl postų dalybų. Valdantieji nutarė, kad vicemerai ir jų kuruojamų sričių komitetų vadovai nepriklausys tai pačiai partijai – tokie atvejai esą bus nebent išimtiniai. Liberalams, konservatoriams ir socialdemokratams tenka po vieną vicemero poziciją. Liberalų sąjūdžiui šiame poste atstovaus buvęs krepšininkas Linas Kvedaravičius, socdemams – buvęs kandidatas į merus Gintautas Paluckas. Konservatoriai savo delegato dar nebuvo paskelbę, tačiau tikimasi, jog būsimojo vicemero pavardė bus greitai paviešinta.

„Vilnius turi būti pagal vilniečius, o ne pagal vieną ar kitą koaliciją, merą ar tarybą“, - po sutarties pasirašymo žurnalistams teigė R. Šimašius.

Kas bus vicemerai

R. Šimašius taip pat paskelbė, kad konservatorių vicemeru bus Valdas Benkunskas.

Pasak jo, liberalai vadovaus keturiems tarybos komitetams, konservatoriai – trims, socdemai - vienam. „Lietuvos sąrašas“ ir „tvarkiečiai“ tenkinsis pirmininkų pavaduotojų pozicijomis.

Konservatorių atstovas M. Majauskas koaliciją pavadino „konstruktyvia ir darbine“. „Mums pavyko sutarti dėl svarbiausių darbų, dėl kurių po to gerės vilniečių gyvenimas“, - kalbėjo buvęs kandidatas į merus.

Sykiu jis žadėjo, kad „Rubikonas tikrai pasitrauks“ iš sostinės šilumos ūkio – būtent šis sektorius bei švietimas yra prioritetinės konservatorių sritys, kurias kuruos vicemeras V. Benkunskas.

Būsimasis socdemų vicemeras Gintautas Paluckas žurnalistams teigė, jog „nepaisant ideologinių skirtumų“ pavyko sutarti dėl Vilniaus ateities vizijos.

„Galiu tik pasidžiaugti, kad Vilniaus politinę vadovybę sudarys jauni asmenys. (…) Tai yra tikrai gera varomoji jėga“, - optimizmo nestokojo G. Paluckas.

Socdemai kuruos sveikatos priežiūros, socialinės apsaugos ir viešosios tvarkos klausimus. „Leisiu sau pajuokauti. Šitoje koalicijoje tikrai netruks proto, efektyvumo, jaunystės. Bet socialdemokratai šioje koalicijoje sudarys širdį“, - džiaugėsi G. Paluckas.

Grįžta J. Imbrasas

„Lietuvos sąrašo“ atstovas D. Kuolys teigė, kad ši koalicija yra „Viltis Vilniui“. „Koalicijos partneriai iš tikrųjų priėmė nemažai „Lietuvos sąrašo“ nuostatų“, - sakė jis, pirmiausiai pažymėdamas, jog sieks aktyvesnio miesto gyventojų įtraukimo į sostinės valdymą.

Jis taip pat pažymėjo darnios miesto plėtros koncepciją ir „socialiai jautrią“ politiką, kuriai koalicijos partneriai taip pat pritarė.

„Tvarkietis“ J. Imbrasas pirmiausiai pasidžiaugė po ilgos pertraukos grįžtantis į Vilniaus tarybą. Pasak jo, koalicija susibūrė „realiai ir praktiškai dirbti vilniečių labui“.

Sykiu J. Imbrasas ragino „atsisukti į miesto pakraščius“, ne tik į reprezentacinius ar naujus rajonus.

Atskleidė administracijos direktoriaus pavardę

Paklaustas, ką skirs administracijos direktoriumi, išrinktasis meras R. Šimašius iš pradžių laidė užuominas, bet pavardės neįvardijo. Ir galiausiai paslaptis atskleista.

„Labai džiaugiuosi, kad Darius Aleknavičius sutiko būti administracijos vadovu“, - sakė R. Šimašius.

D. Aleknavičius anksčiau vadovavo "Litexpo" centrui. R. Šimašius pažymėjo, kad būsimasis administracijos vadovas turi dviejų dešimtmečių vadovaujamo darbo patirtį.

Antausis A. Zuokui

Vardindamas naujosios tarybos komitetų pirmininkų postų paskirstymą, R. Šimašius pateikė staigmeną. Jis įvardijo, kad Kontrolės komiteto, paprastai tenkančio opozicijai, pirmininko postas teks „didžiausiai opozicinei“ frakcijai. Tokį statusą turi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcija.

Paklaustas, ar tai savotiškas kerštas Artūrui Zuokui, liberalas teigė, jog sprendimą diktuoja matematika.

„Nei kerštas, nei ne kerštas. Tiesiog LLRA turi didžiausią opozicinę frakciją“, - sakė R. Šimašius.

„Jeigu šitos abi partijos susitars, kad ne LLRA komiteto pirmininko pozicija priklausytų, neturėtume pagrindo tam nepritarti“, - pridūrė meras.

Valymų nežada

Klausiamas apie administracijos reformą, R. Šimašius teigė prisiklausęs gandų, neva jis atleis visus valdininkus, vyresnius nei 40 metų. „Tada mane patį reikėtų atleisti“, - nusijuokė būsimasis meras.

Politikas patikino, esą bus orientuojamasi pagal darbo rezultatus, o ne politines simpatijas ar antipatijas.

„Politinio valymo tikrai nebus“, - užtikrino R. Šimašius.

Tokius pačius kriterijus jis žada taikyti ir miesto įmonėms.